София Тех Парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество-България се присъединиха към консорциума „PlovdivWineUni“. Към момента в него участват Университетът по хранителни технологии (УХТ), Медицинският и Аграрният университети в Пловдив. Меморандумът за сътрудничество бе подписан в зала „Хоризонт“ в УХТ. 
С разширяването на „PlovdivWineUni“ към бизнеса се гарантират максимално добри условия за провеждане на обучението по международната магистърска програма на Международната организация по лозата и виното (OIV) „Технология на виното и напитките на винена основа“, посочи ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов. Една от задачите на консорциума е да провежда проучвания, издирва и възстановява автохтонни сортове, тъй като гроздето е стратегически продукт в осигуряване на калорийния баланс на бъдещето“. Предстои създаването в УХТ и на изнесен център на OIV на Балканите, който ще подпомогне разширяването на организация на изток, посочи ректорът. 
Консорциумът е уникален за България, защото обединява науката, образованието, научно-изследователската дейност с приложно значение, развойната и производствената част, коментира почетният професор на УХТ и президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев. По думите му ролята на лигата е да улесни контактите с институциите в Брюксел. Ботев съобщи, че 12 университета от Европа и САЩ вече са заявили интерес да се присъединят към консорциума. Ще инициирам още тази година да бъде създаден структурно и организационно, а в последствие и реално, изнесен факултет в района на Карлово и Сопот, където студентите ще могат практически да работят, каза Ботев. Така по думите му преподавателите от чужбина ще могат да изнасят семинари в удобно за тях време в рамките на летен семестър. От друга страна българските студенти ще могат да се възползват от стажове във водещи фирми в страните-партньори. България 
Ректорът на Медицинския университет проф. д-р Мариана Мурджева заяви, че нейният екип ще проучва благоприятните и негативни ефекти на виното върху човешкия организъм. 
Аграрните науки винаги са били свързани с хранителните, а ние притежаваме колекция от над 400 сорта грозде и собствена винарска изба, в която могат да се правят редица изследвания, заяви ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.
Според зам.-председателя на УС на София Тех Парк Натанаил Стефанов техните лаборатории са отворени за ползване от консорциума, а тяхна мисия е да подпомагат научната дейност по пътя към комерсиализацията.