Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) беше обсъден в Секретариата на ОИСР, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си. 
На 22 март 2023 г. външният заместник-министър Велислава Петрова бе на еднодневна работна визита в Париж. По време на нея бяха проведени срещи с държавния секретар по европейски въпроси в Министерство на Европа и външните работи Лоранс Бун и със заместник-директора на Правната дирекция в Секретариата на ОИСР Гита Котари. 
Обсъдена бе и подготовката на посещението на генералния секретар на ОИСР Матиас Корман в София на 4 април 2023 г. за откриването на икономическия преглед на ОИСР за България.
В рамките на срещата на зам.-министър Петрова с френския държавен секретар бяха обсъдени актуални въпроси от европейския дневен ред и възможностите за по-тясно сътрудничество между България и Франция.
Особено внимание бе отделено на перспективите за сътрудничество в областта на отбраната и енергетиката, в частност ядрената енергетика, като беше потвърдена приоритетността ѝ за стабилността и икономиката на двете страни. 
Обменени бяха виждания относно принципите на разширяването на Европейския съюз (ЕС) и бъдещето на европейската политическа общност, с оглед предстоящата среща на върха в Кишинев на 1 юни т.г. От българска страна е предоставена информация за актуалните развития в процеса на присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство, като френската страна  потвърди твърдата си подкрепа по въпроса. Обсъдени бяха и актуалните развития и предизвикателства, свързани с нелегалната миграция и усилията за справяне с тях.
На 25 януари 2022 г. бе прието решение на Съвета на ОИСР за започване на разговори за присъединяване на страната ни към организацията, се посочва на сайта на МВнР. На 10 юни 2022 г. България официално получи своята Пътна карта за присъединяване към Организацията, приета от Съвета на ОИСР, по време на годишната министерска среща, която се проведе на 9-10-ти юни 2022 г. в Париж.