Жители на търговищки квартал организират дарителска кампания за ограждане на гробищния парк. Инициатор на акцията са Народно читалище „Развитие – 1904“, храм „Света Троица“ и Пенсионерски клуб „Герен“ във "Въбел", съобщи за БТА Светла Манолова – председател на културната институция. 
За реализиране на инициативата са необходими около 6 000 лева. С парите ще бъдат закупени 400 метра оградна мрежа, бетонни колчета и входна врата. В дейностите ще се включат и доброволци.
Манолова каза, че вече има дарени суми. Българка, която живее в чужбина, е обещала по-крупна сума, други – чиито родственици почиват тук, също се ангажират да дарят. Местните се включват със суми, според възможностите си. През почивните дни Светла Манолова и Николай Колев – касиер на храма, ще обиколят селото, за да привлекат повече съмишленици към каузата. 
Длъжниците сме на нашите покойници – ползваме земите и имотите им, а сме оставили последния им дом да тъне в храсти и боклуци. Край парка преминават и много леки и товарни автомобили, а гледката е нелицеприятна – коментира Манолова.
Организаторите на кампанията разказва, че идеята за облагородяване на гробищния парк е възникнала още преди три-четири години. Възрастни хора роптаят, стига се и до конфронтация между хората, защото не всички поддържат гробовете. 
С инициативата гробищният парк ще бъде ограден. Поставени са тетрадки в читалището и храма. Желаещите да дарят могат да го направят срещу име и подпис в институциите или посетени в дома си.  За отчетност и прозрачност, за събраните средства ще бъде публикувана информация всяка седмица.
Когато идеята бъде доведена до край, на следващ етап жителите на квартала ще настояват гробищният парк да се парцелира, да се води регистър и да се поддържа постоянно.