Започна почистване на пореден участък от празното резервно корито на река Тунджа в Ямбол и превръщането му в линеен парк. За целта са отпуснати над 1,6 млн. лева от държавата, съобщиха от общинския пресцентър. 
Обществената поръчка беше обявена през декември миналата година. Участъкът е последният, който предстои да бъде облагороден. Целта е да се предотврати заблатяването на коритото в регулацията на Ямбол. Теренът е с дължина 1,1 км между кварталите „Граф Игнатиев” и „Възраждане”, като достига  до обходен път "Юг". 
Предвижда се корекция на коритото, укрепване на дигата и почистване от саморасли дървета и храсти. Ще бъде извършено затревяване и изграждане на поливна система, както в останалата част. Планирано е и да се изгради мост, който да свързва четири от кварталите в района – „Аврен“, „Възраждане“, „Васил Левски“ и „Каргон“. За начало ще бъде изградена малка пешеходна пасарелка, обясни пред журналисти кметът на Ямбол Валентин Ревански. 
Поетапното почистване на коритото на Тунджа в Ямбол започна в края на 2019 година. Над 200 тона битови отпадъци бяха извадени от него. До момента са почистени и облагородени 2,5 километра. Мястото се използва за разходки и спорт от жителите на града. 
Речният ръкав от десетилетия е пресушен и има резервна функция при високо ниво на водата. Тунджа е отклонена от града през миналия век след системни наводнения. През 1963 г. придошлата река залива Ямбол. В наводнението има жертви и са нанесени огромни материални щети.