Комедията "Бояджия" е най-новата постановка на любителския театър „Борис Илиев” при читалище "Съзнание 1891" в Исперих. Премиерата на спектакъла ще се състои в залата на местното читалище на 27 март, когато театралите от целия свят отбелязват Деня на театъра, съобщи за БТА режисьор-постановчикът на спектакъла и ръководител на любителския театър Енита Василева. 
Тя обясни, че „Бояджия“ е ситуационна комедия от интриги. Автор е Тунджер Джюдженоглу. От 80-те години на миналия век името му се налага като едно от водещите в турската драматургия, автор е на повече от 25 пиеси, преведени и поставени по сцените на десетки страни. На българска сцена пиесата "Бояджия" досега е представяна само на турски език, а любителският театър "Борис Илиев" я поставя за първи път на български, посочи Василева.
В спектакъла участват Шефкет Шефкет, Десислава Борисова, Виктор Маринов, Сали Юмер, Цветелина Митева, Йорданка Лазарова, Виолета Дойчева, Мишел Теодоров, Мая Койчева, Венцислав Тодоров, Станислава Богданова, Антония Пейчева и Михаил Василев. Предвижда се спектакълът да бъде представен и в някои от малките населени места от община Исперих.
Под ръководството на Енита Василева от 2017 г. насам любителски театър „Борис Илиев“ е поставил шест спектакъла. Сред тях е и детската постановка „Легенда за Коледа“, представена от малките артисти от детската театрална формация към него. Участниците в исперихския любителски театър са носители на редица награди от национални и международни фестивали. През миналата година театралите постигнаха успех с пиесата на Бранислав Нушич "Госпожа Министершата" и с възстановката на спектакъла „Талисманът“, в която оживя духът на стария Исперих.