Основната задача на кохезионната политика е преодоляване на различията в развитието на регионите с инвестиции в национални и регионални програми за стимулиране на растежа, заетостта, социалната интеграция и по-доброто сътрудничество. Това каза днес областният управител на област Ловеч инж. Светослав Славчев, който откри местната конференция "Европа в България: Общо бъдеще". Тя се провежда в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Ловеч. Инициативата е част от проект на националната информационна агенция, изпълняван с подкрепата на Европейската комисия. 
Областният управител изрази увереност, че по време на днешния форум ще бъдат представени добри практики и изпълнени успешни проекти, които ще бъдат отправната точка и за прилагане на политиката на сближаване на Европейския съюз у нас през настоящия програмен период. 
"Реализирането на проекти и инициативи, насочени към развитието на област Ловеч, са във фокуса на вниманието на областната администрация. За нас са от изключително значение инвестициите в инфраструктура, образование, заетост, социално включване, здравеопазване, достъп до услуги. Убедени сме, че с привличането на повече средства тук ще насърчим и задържането на човешки, финансов и ресурсен потенциал", коментира Славчев. 
Той посочи, че е много важно да стане ясно как и с какви механизми кохезионната политика разрешава специфичните проблеми на регионално и местно ниво. Областният управител на Ловеч добави, че е важно гражданите да разберат голямата роля на европейските средства, с които България ще разполага по новите програми, съфинансирани от европейските фондове за споделено управление, както и значимостта на Плана за възстановяване и устойчивост за бъдещето на държавата ни. 
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да се намери в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще".