Спектакълът „Кастор. Портрети на неизвестното“ се завръща на сцената в регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ на 6 и 7 април, съобщават от сдружение „Антракт“.
В първата вечер е предвидено представлението да бъде последвано от дебат на тема „Утопиите и антиутопиите за човешкото бъдеще“. Дискусията е с участието на екипа на спектакъла. Модератор е Камелия Николова.
Софийската премиера на представлението бе в края на миналата година. Автори на „Кастор. Портрети на неизвестното“ са композиторът Петър Дундаков, сценографът Венелин Шурелов и режисьорът Явор Гърдев, който получи номинация за „Икар“ за текста на представлението.
В основата на сюжета е Кастор Пек, обитател на пуста колония на екзопланета в най-близкия космос. Той започва да получава съобщения от самия себе си с указания как да предотврати предстоящата си смърт и постепенно пътуването му в космоса се превръща в пътуване из дебрите на собствената му личност.
В ролята на Кастор влиза актьорът Иван Бърнев. В спектакъла участват още музикантите Пламена Гиргинова (сопрано), Божана Юрганджиева (маримба и перкусии) и Маргарита Илиева (роял).
Продукцията се разпространява от сдружение „Антракт“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант-2022". / ГН