Акт за изхвърляне на обемни отпадъци и строителни материали в и до контейнер за битови отпадъци съставиха контрольорите на Община Търговище. Нарушението е констатирано на ул. „Панагюрище“ в града и е извършено от физическо лице, информират от пресцентъра на администрацията. 
Глобата, предвидена в Наредбата за опазване на обществения ред, е в размер от 300 лв. до 1000 лв. за физическите лица. За юридическите лица санкцията е имуществена, от 1400 до 4000 лeва. Размерът на глобата в конкретния случай ще бъде определен в наказателното постановление, което предстои да бъде издадено, уточни говорителят Станислава Солакова. 
Община Търговище има сключен договор за безвъзмездно предаване на едрогабаритни отпадъци с фирма „Марекс“ ЕООД. Площадката, на която се приемат отпадъците, се намира в промишлената зона на град Търговище, на ул. „Железничарска”, припомнят от общинската управа.
Електронно и електрическо оборудване се извозва безвъзмездно от адресите на гражданите на 21 число всеки месец. За целта предварително се подава заявка на телефоните на фирма „Елтехресурс“ АД: 0800 14100, 0887 77 19 73 и e-mail: [email protected]
Строителни отпадъци до 1 кубик също се извозват безплатно, след подаване на заявка в Общината, на тел.: 0601 68 686 или 0601 68 658. Извозването е всеки петък. Отпадъците трябва да бъдат поставени в чували, които се изнасят на улицата пред обекта не по-рано от деня на транспортирането им. За количества над 1 куб. м се заплаща такса от 1,60 лв./куб. м за строителни отпадъци и 0,80 лв./куб. м за земни маси. Извозват се със собствен транспорт или с такъв на Общинското предприятие БКС. Цената на транспортната услуга се определя съобразно разстоянието от адреса до склада за строителни отпадъци в село Пролаз.
Регистърът на площадките за предаване на различните видове отпадъци е публикуван в сайта на Общината.