Съдът в Монтана издаде ефективна присъда от две години затвор за И. И., на 28 г. от село Ребърково в община Мездра, който измамил в интернет 63 души от цялата страна като обещавал доставка на резервни части за автомобили от Германия и Италия, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.
От септември 2019 година до юли 2020 година И. И. публикувал обяви във форуми за автомобили и авточасти, и предлагал съдействие за доставка на части от чужбина. За услугата той искал предварително да получи част от парите като капаро и след като те били преведени, преставал да вдига телефона си или заявявал, че точно този компонент го няма и трябва да се чака дълго време за доставката му. Така никой от 63-мата пострадали не получил заявените и плетени предварително авточасти. Благодарение на измамите И. И. се е облагодетелствал с общо 22 768 лева. Пред съда той е признал вината си напълно и е получил присъда под минимума. Присъдата е окончателна, не подлежи на обжалване и влиза в сила веднага, уточниха от Съдебната палата в Монтана.
В последната година съдът в Монтана произнесе две други присъди за измами в интернет - за подмяна на банковата сметка на фирма с лична сметка. Това е първият случай на измама с авточасти.