Общините Девин и Златоград са сред първите в страната, които направиха своите дарения за Пилон "Рожен", съобщиха от Фондация "Наследство в бъдещето". Съветниците в Девин гласуваха 5 000 лв. за Паметника на  обединението, а колегите им в Златоград - 10 000 лева. Още при старта на проекта местните власти обявиха подкрепата си за изграждане на внушителния монумент, в който България ще остави най-важните послания към идните поколения.  
Двадесет и осемте административни области на страната вече избраха своите завети към бъдещето, които ще бъдат гравирани в основата на новия Паметник на Обединението - 111-метровия Пилон "Рожен" в Родопите. Събирането на посланията започна миналия декември. Посланията ще бъдат гравирани върху карта на България с размери 5х3 м от врачански камък, като всяко ще е поставено на мястото на областта, от която идва. 
Паметникът на Обединението - 111-метровият пилон на Роженските поляни, ще извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 метра. В основата му ще бъде вградена капсула на времето и плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите поколения. 
Проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина и е подкрепен от видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии. Големите родолюбци Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев изразиха безрезервната си съпричастност, посочват от фондацията.
Новият Паметник на Обединението - Пилон "Рожен", ще бъде официално открит на 13 юли т.г., а церемонията ще бъде последвана от голям концерт на примата на българската музика Лили Иванова.
Националната дарителска кампания "България заслужава!" за изграждане на монумент на българското знаме е под патронажа на президента  Румен Радев. Информация за каузата може да се намери тук,  като през сайта може да се направи и дарение.
Медийни партньори в реализирането на проекта са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия,  Българско национално радио, вестник  „24 часа“, вестник „Труд“, вестник „Ретро“, агенция ПИК, агенция БЛИЦ, „БанкерЪ“.БГ, Радио Fresh, Радио FM+, Z-Roc, Мелъди , Actualno.com. Епицентър.БГ, Експрес.БГ, и др.