Важно е темата за трафика на хора да присъства сред младите, защото и те могат да станат жертви, заяви за БТА Алекс Валенсуела от Фондация " Кампания А21". Организацията беше отличена от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) като посланик на доброто през 2022 г. за дейността си в борбата с трафика на хора и съвременното робство. По думите на Валенсуела продажбата на бебета и булки е вид трафик на хора. 
Мнозина се бъркат, че трафикът е свързан само с местене от една държава в друга, но в много от случаите съществува и вътрешно местене на жертвите, поясни тя. И уточни, че според закона, трафикът на хора е отнемане и експлоатация на човешката свобода, с цел финансови или друг тип облаги в полза на трафиканта.
Според Валенсуела учениците от пети и шести клас приемат присърце проблема. По-големите са по-скептични и възприемат проблема като нещо, което на тях не може да им се случи. Тя предупреди, че младежите над 18 години са застрашени от трафик на хора, напускайки родината в търсене на препитание.
Рискове при работа в чужбина
Рисковете от трудова експлоатация са сериозни, каза Валенсуела. Голям процент от докладваните сигнали за жертви на трафик в страната са именно на хора, заминали в чужбина по работа, каза тя. Мнението ѝ е, че след пандемията от COVID-19, когато немалко хора са загубили работата си, чувството на безизходица ни е направило по-малко критични към предложенията за работа.
Като пример за подвеждаща обява Валенсула посочи предложение за нискоквалифициран труд с високо заплащане. Ако се предлага нискоквалифициран труд срещу високо заплащане, това до голяма степен е идеалистично и хората трябва да го имат предвид, счита тя. По думите ѝ спешността и натискът върху човек да приеме конкретна позиция за работа също е „червена лампа“ за подвеждаща обява.
Националната телефонна линия за борба с трафика на хора  080020100 предлага безплатна проверка на онлайн обява за работа или такава, отправена устно към човек. Нашите експерти правят оценка и дават своето мнение дали предложението е рисково, посочи Валенсуела. Тя подчерта, че екипът на Фондация " Кампания А21" дава експертно мнение, но оставя човек сам да вземе решение.
Кампанията „Виждаш ли ме“
Неправителствената организация "Кампания А21" разчита на доброволци, които да информират за рисковете от трафика на хора, посочи Алекс Валенсуела. През 2022 г. фондацията започна кампанията „Виждаш ли ме?“, в партньорство с Националната комисия за борба с трафик на хора и всички местни комисии. Инициативата цели да информира за признаците, които „издават“ че някой е жертва на трафик. Сред тях са белези от физическо насилие, липса на контакти с роднини и близки, липса на лични документи, мобилен телефон и пари. Жертвите често изглеждат уморени, може да са объркани и гневни, а облеклото им да е неподходящо за сезона, обясняват още от фондацията.
В рамките на кампанията са подготвени два късометражни филма по истински истории на спасени българи, благодарение на горещата линия за трафик на хора. Дискусии на тема трудовата и сексуалната експлоатация в България също са акцент в кампанията.
България е на пето място в Европа по трафик на хора, посочи за БТА през октомври м.г. изпълнителният директор на Фондация " Кампания А21" Моника Николова. Според данните на TIP (The Trafficking in Persons) Report от Световната фондация за трафик на хора в САЩ все още няма промяна в статистиката, коментира Валенсуела. Според екипа на Фондация "Кампания  А21" все повече държавни институции у нас се мобилизират да работят за промяна. Отчитаме бърза реакция на институциите при докладването на случаи на потенциални жертви, подчерта Алекс Валенсуела.