Президентът на Молдова Мая Санду информира, че днес е обнародвала закона, който потвърждава, че държавен език е румънският, съобщиха от пресслужбата на президента, съобщава "Молдпрес".

"Днес обнародвах закона, който потвърждава една историческа и неоспорима истина: държавният език на Република Молдова е румънският. Искам румънският език да ни обедини всички, които живеем тук и обичаме тази страна. Ние, заедно с други повече от 27 милиона души в света, говорим румънски език, един от официалните езици на Европейския съюз. Или ни е майчин език, или сме го научили през живота, поради румънския език нямаме нужда от преводачи, разбираме се от една дума", каза държавният глава.

В същото време президентът Мая Санду подчерта, че "тези, които ни казват десетилетия подред, че ние, гражданите на Молдова, говорим "молдовски" език, а не румънски - преследваха една единствена цел: разделят ни. И това, защото веднъж разделена нация, човек по-лесно може да я подчини и контролира. Разделената нация не представлява обединена сила, която може да се защити. Тези, които се опитаха да ни разделят, не се интересуваха от лингвистика, а от това как да държат Молдова блокирана във вечна национална кавга", отбеляза президентът.

Също така държавният глава показа твърда увереност, че румънският език трябва да бъде и може да бъде катализатор на консолидацията на молдовското общество и за това трябва да се уважава и изучава, както и да се говори от всички граждани на Молдова.

"Много съм щастлив много, когато днес срещам млади хора от различни етнически групи, които говорят добре румънски език. Можем всички да подкрепим това усилие, така че обединени да насочим енергията към изграждането на общо бъдеще в Европейския съюз, където всички езици са уважавани и защитени", каза президентът Мая Санду.