В Плевен бе награден полицай, оказал помощ на военнослужещ, пострадал при пътен инцидент. Това е полицейски инспектор Зюрхай Аледжиков от група "Охранителна полиция" при Районното управление в Никопол.
На 22 ноември 2022 г. привечер, около 18:00 часа, той помага на пешеходец, пострадал при пътен инцидент на ул. "Сан Стефано" в Плевен. Полицаят се връща от работа, все още с униформата си, когато става произшествието. Незабавно се отправя към мястото на инцидента и вижда мъж в тежко състояние, паднал на тротоара до дърво. Разпорежда на шофьора да остане на място, да извади ключа от контакта на автомобила и, най-важното – оказва първа долекарска помощ на пострадалия, който при инцидента си гълта езика. По-късно става ясно, че блъснатият пешеходец е с черепно-мозъчна травма.
Днес пострадалият, който се оказва полк. Калоян Василев, заместник-командир на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) в Плевен, вече е в добро физическо състояние и лично благодари на инспектор Аледжиков. 
За оказаната помощ и изпълнен граждански дълг инспектор Зюрхай Аледжиков бе награден с плакет на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. Той му бе връчен от полк. Иван Вълев, командир на ЕЦНП в Плевен, който подчерта, че инспектор Аледжиков е пример за проявен професионализъм, себеотрицание и изпълнен граждански и служебен дълг. 
"Оказването на първа помощ е задължение на всеки съвестен гражданин. Аз вярвам, че за да си добър човек, не е необходимо да бъдеш полицай, но за да си добър полицай, е задължително да бъдеш добър човек", каза инспектор Аледжиков. Той е категоричен, че служителите на МВР всекидневно работят в полза на обществото. "В конкретния случай аз първо изпълних своя човешки, а след това и професионалния си дълг", добави униформеният.
Инспектор Зюрхай Аледжиков е на 32 години, а от седем години работи в системата на МВР. За своята постъпка той е предложен за парична награда от главния секретар на МВР.