Българката Ирина Дилкинска, която на 20 март е предадена на американските власти, заради обвинение в участие в престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари, е задържана в София на 8 юни 2021 г., съобщи на брифинг заместник-градският прокурор Христо Кръстев, като допълни, че тя, евентуално, е била съучастник в предполагаемата престъпна дейност, извършвана от издирваната Ружа Игнатова.
БТА съобщи по-рано днес, че Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата "УанКойн" (OneCoin).
Прокурор Кръстев допълни, че искането за екстрадиция е получено от САЩ през март 2021 г. Българката е била обявена за издирване с „червена бюлетина“. У нас тя е била задържана под стража от съда, впоследствие мярката й е променена на „домашен арест“. На 2 февруари 2023 г., след обжалване, съдът е разрешил екстрадицията на българката.
Производството по екстрадиция е продължило дълго време, тъй като е било необходимо да се изискат документи от САЩ и е трябвало те да бъдат преведени, допълниха от държавното обвинение. Оттам посочват още, че ако бъде осъдена, има възможност Дилкинска да изтърпи присъдата си в България.
Българската прокуратура е получила днес писмо от департамента по правосъдие на САЩ, с което се изразява благодарност за ползотворната работа, добави прокурор Кръстев.