Окръжният съд в Търговище провокира младежи към творческо писане с конкурс. Проявата е на тема „Съдът през моите очи: Какво е за мен правосъдието и какъв трябва да бъде един съдия (за да му имам доверие)“. Надпреварата е част от инициативата „Дни на отворените врати в съдебната власт“, съобщи говорителят на институцията Десислава Здравкова. 
Целта на конкурса е повишаване на правната култура на учениците, провокиране на творческите им нагласи, насочване на вниманието към съдебната власт. 
Според регламента право на участие имат ученици от осми до 12-ти клас от всички учебни заведения в Търговище. Организаторите обявиха и критериите за оценка на есетата. Ще се оценяват познанията за съдебната власт; тезата, съответстваща на формулираната тема; оригиналност и творчески подход, както и недвусмислено изразяване на лична позиция, с удачно подбрани аргументи. Назначено със заповед на председателя на Окръжния съд жури ще следи и за употребата на подходящи стилно-езикови средства за постигане на убедително въздействие и за спазване на езиковите норми. 
Есетата трябва да бъдат подадени до края на април в регистратурата на Окръжен съд – Търговище, по пощата или на имейла на съда : [email protected]. Обявяването на най-добрите и връчването на наградите ще се проведе до средата на май. Всички участници ще бъдат отличени с удостоверения, а най-добрите – с предметни награди.
Отличените есета ще бъдат публикувани на сайта на съда.