Трета поредна среща, посветена на висшето образование и науката в условията на кризи - оценки, перспективи и очаквания, се състоя в София, съобщиха от КНСБ.
В качеството на социален партньор и като домакин на срещата акад. Николай Денков посрещна участниците - председатели на синдикални организации на държавните висши училища (ДВУ), Българската академия на науките (БАН), на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, ръководствата на синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ (ВОН-КНСБ) и на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). След представените анализи и оценки на ВОН-КНСБ за състоянието на ДВУ по систематизирани показатели, на БАН и НИМХ, в центъра на обсъждането бяха брутните работни заплати (СБРЗ) и ниските студентски стипендии, съпоставени спрямо средната работна заплата и кризите в страната.
Академичният състав и броят на учащите в държавните висши училища намаляват, както и изследователите в БАН и НИМХ. Основните трудови възнаграждения за академичния състав са в зависимост от постановление на Министерския съвет (МС) за най-ниската длъжност асистент. Справедливо е неговата законова актуализация (чл. 92 от ЗВО) за основни месечни възнаграждения за академичната длъжност асистент на два пъти в настоящата година, защото в момента тя е 1500 лв., но след приспадане на осигуровки и данъци /в някои висши училища, БАН и НИМХ е 1020 лв./, е почти на нивото на стипендията на докторантите.
Липсата на места и недовършените ремонти в студентските общежития, лошите условия на живот и отклоняване на целевите средства за заплати на новоназначения по бордове, създават впечатлението, че никой в държавата не се интересува от битовите условия за студенти, докторанти, преподаватели и изследователи от държавните висши училища, БАН и НИМХ, се посочва в съобщението.
Обсъдени бяха още незабавна актуализация на коефициентите по професионални направления, така че съотношението да е съобразено с това в европейските страни; необходимостта от непрекъснато осъвременяване на учебното съдържание и на методите за преподаване; обща регистрация на академичната заетост; несвойствените специалности в някои висши училища; плагиатството и новите изменения и допълнения на Правилника за развитие на академичния състав; повече средства за капиталови разходи, с които да се обновява материалната база при ясни правила за ефективността на планираните инвестиции; регионалните проблеми на висшите училища и техните филиали; законовото изискване за студентско и синдикалното участие в постоянните комисии на Националната агенция за оценяване и акредитация; проблеми на учените в БАН /програма минимум и програма максимум/ и на Националния институт по метеорология и хидрология, като научни организации със своя специфика. Отчетени бяха грешките от промяна в статута на НИМХ, защото от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не познават спецификата на научните организации и не зачитат правилата за преходните средства, които особено при изпълнение на международни проекти, се ползват като целеви средства за три и повече годишен период на изследвания, се казва в съобщението.
В него се информира, че всички участници са се обединили около становището, че средствата за висше образование и наука трябва да нарастват изпреварващо спрямо инфлацията, но съчетано с изпълнението на конкретни мерки за повишаване на качеството на преподаването и на научните изследвания в системата. Трябва да се увеличат нормативите за храноден и леглоден за студентите и докторантите, за да се компенсира високата инфлация през последната година. Това ще гарантира качеството на предлаганата храна в студентските столове и ще се предотврати натискът за увеличаване на наемите в общежитията. Съществен проблем се наблюдава в размера на основните трудови възнаграждения за служителите с висше образование, които са близки до минималната работна заплата за страната. Жизнено важно, за да работи системата на висшето образование и науката, е увеличението на държавната субсидия за държавните висши училища, за първото полугодие на тази година, със 178,3 млн. лв., се подчертава от ВОН-КНСБ.