За втора поредна година Софийският университет "Св. Климент Охридски" е класиран в област "Изкуства и хуманитарни науки" и заема 243-о място сред университетите в света в класацията QS World University Rankings by Subject за 2023 година, подобрявайки със 145 места позицията си (338 през 2022 година.). Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
За първи път Софийският университет е класиран в направлението "Теология" в рамките на област "Изкуства и хуманитарни науки" и заема 101-140-о място в класацията.
За поредна година Софийският университет е класиран в направлението "Физика и астрономия" и Алма матер заема 501-550-о място.
За поредна година постиженията на Софийския университет му отреждат място сред най-добрите университети в световен мащаб, а изследователската му дейност е оценена като висока, посочват от СУ.
И информират, че класацията предоставя независим сравнителен анализ за представянето на 1597 университета, включващи 54 академични дисциплини и пет широки факултетски области. Университетите се оценяват на базата на пет критерия: академична репутация, репутация сред работодателите, цитирания на публикация, H-фактор и международна изследователска мрежа.