С изложбата “Посоки” на художници от франкофонски страни в галерия “Мисията” на Държавния културен институт (ДКИ) към министъра на външните работи тази вечер беше отбелязана 30-ата годишнина от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията.
Тя беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова и директора на Държавния културен институт Снежана Йовева. На събитието присъства и служебният министър на външните работи Николай Милков.
Илияна Йотова отбеляза, че тази вечер "поемаме по едни много интересни, изящни и важни посоки". Посоки, които, по думите ѝ, ни отвеждат за пореден път към изящното изкуство. С избраните посоки днес навлизаме в безкрайните измерения на световната Франкофония, каза тя и допълни, че 30 години, неотклонно, с неотслабваща скорост и с постоянство, България върви по пътя си като пълноправен член в Международната организация на Франкофонията. Въпреки че единственият официален език в нашата страна е българският, повече  от три десетилетия светът общува с нас като страна и на още един език - френския. Йотова напомни, че тези традиции в България са много по-ранни - още от епохата на Възраждането. 
Тя отбеляза заслугата на първия демократично избран президент Желю Желев, който пръв е прозрял, че Франкофонията е нещо повече от един чужд език и една богата национална култура. Като международна организация Франкофонията предоставя несравними възможности за сътрудничество, партньорство, разкриване на потенциала и търсене заедно на общи решения в един, за съжаление, напоследък доста сложен свят, в който първо трябва добър ориентир, и второ - диалог между колкото може повече страни, общества и хора, за да можем да преодолеем заедно кризите, каза още вицепрезидентът.
Йотова посочи, че за нас, българите, Франкофонията отдавна е нещо по-голямо, отколкото само националната територия на 88 държави и 321 милиона жители на планетата, които говорят френски език. Убедена съм, че посоката на Франкофонията е плод на осведомен и далновиден избор и си струва да продължаваме да я следваме, каза още тя. Вицепрезидентът поздрави гостите на изложбата и със слово на френски език. 
Кураторът на изложбата - председателят на фондация “Солей” Александрина Исайлова отбеляза, че при подбора на 25-те творби са успели да се справят с една трудна задача - различни стилове, различен характер на произведенията, различен колорит, различна тема. Това са и художниците от нашите пленери - хора от различни държави, различни етноси, различна религия, различно възпитание, различно образование, но всички те обединени от една единствена кауза - красота. Много ми се иска всички, които сме тук да живеем в този прекрасен свят, да знаем, че образованието и културата са в основата на нашата цивилизация и това, което ще остане след нас, е изкуството в най-добрите му форми, каза тя. По думите ѝ това, което е представено в галерията, е високо изкуство. Исайлова отбеляза, че за четвърта година ще работят съвместно с ДКИ и на 12-ото издание на Международния франскофонския фестивал “Солей” в Созопол, който ще е в началото на юни.
Изложбата “Посоки” показва част от творбите на художници, участвали през последните единайсет години в международните пленери, организирани от фондация “Солей” в рамките на Международния франкофонски фестивал “Солей”. Тази година, неговото дванайсето издание е посветено на 30 години от членството на България във Франкофонията.
Ученици и студенти прочетоха откъси от произведения на автори от франкофонски държави. 
Целта на събитието бе, съчетавайки различните изкуства - живопис и литература от различни страни във франкофонското пространство, да представи най-добрите му страни. В инициативите участват академичната общност и училищата. Значително място в програмата на честванията през цялата година заемат конкурсните изяви на учениците и студентите. Идеята е да се открои обучението по френски език в българските училища и университети.
Изложбата е част от програмата за отбелязване на 30-ата годишнина от пълноправното членство на Република България в Международната организация на Франкофонията, която се реализира под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.