Дванайсетокласничката Лора Ейснер е големият победител в тазгодишното състезание по български език „Бъди грамотен“, организирано от преподавателя по български език в русенското училище „Христо Ботев“ Румелина Петкова. Надпреварата се проведе под патронажа на областния управител Анатоли Станев и в нея се включиха 44 възпитаници от 8 до 12 клас на училището. Станев поздрави учениците за упоритостта и последователността им и им пожела да намерят своята перспектива в живота. „Езиковата грамотност и възможността да боравим със словото е нашият най-съществен и важен етикет. Словото е това, което може да ни представи пред всеки по подобаващ начин. Адмирирам подобни инициативи. Боравенето със словото е най-успешното представяне на един човек пред останалите и възможност да покаже какво може“, каза Станев. Той определи словото като крепител на националното ни самосъзнание. Областният управител подчерта и ролята на учителите в този нелек процес. Той връчи грамота за принос към образователната система в региона на организатора на инициативата Румелина Петкова.

На тържествената церемония присъстваха още заместник областният управител Детелина Ачева, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева, както и старши експертът по български език в РУО Елена Филипова.

„Вие трябва да бъдете стожери на грамотното писане. Бъдете непримирими към неграмотността в нашето общество. Пишете на български език, а не на шльокавица. Спазвайте точките и запетаите, използвайте пълен и кратък член, защото това не е някаква екзотика, а богатството на нашия език, което много езици го нямат. Българският език е по-сложен и труден от други езици, но съм сигурен, че ще го ползвате добре“, сподели Иво Пазарджиев.

От своя страна заместник-кметът Енчо Енчев сподели множество лични истории, свързани със СУ „Христо Ботев“, на което самият той е възпитаник и отбеляза, че гледа спокойно в бъдещето, виждайки успелите деца. „Знам какви са възможностите на възпитаниците на това училище. Всички ние с гордост произнасяме имената на нашите учители – моята беше Нелка Петрова“, каза Енчев и пожела много успехи на учениците. „Вярвам, че ще бъдете бъдещите ръководители на нашия град“, допълни той.

Началникът на РУО отбеляза, че децата, които са наградени са доказали своята грамотност. „Насърчаването на младите хора да владеят родната реч е нещо, което ни вдъхва надежда и затова гледаме сигурно в бъдещето. Да владееш българският език и да си грамотен е изключително важно. Това ни утвърждава като народ, дава ни основания да сме горди, защото именно от нас е тръгнала писмеността на кирилица“, заяви д-р Георгиева. Тя пожела на учениците да бъдат здрави, да отстояват наученото и да го прилагат всеки ден. „Да си българин и да владееш до съвършенство родния си език е въпрос на престиж и гордост“, каза още тя.

„Има надежда за идните дни, защото истински обичаме България и се гордеем с нашия език. Обичаме българската литература и фолклор, запазили мъдростта на нашите предци“, коментира Румелина Петкова.

Второто място в състезанието бе отредено за Таня Христова от 12 клас, а третото място отиде при Аделина Борисова също от 12 клас. Връчена бе и специална награда на осмокласника Александър Димитров, който е показал много високи резултати.

Победителите получиха награди от анонимен дарител, както и от ръководството на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Състезанието се организира ежегодно от 2017 година насам.