Концепцията за 15-минутния град на професор Карлос Морено, научен директор на катедра “Предприемачество - територия - иновации“ във френската Сорбона, може да бъде приложена и в Бургас, тъй като градът разполага с всички дадености за подобна концепция. Според нея, всички жители имат достъп до всички съоръжения и ресурси на едно населено място в рамките на едва 15 минути и то пеша или с велосипед. Това сподели бившият главен архитект на Община Бургас и настоящ председател на бургаската структура на Съюза на архитектите в България арх. Емил Бурулянов по време на дискусионния форум "Предизвикателствата пред пазара на имоти - политически, икономически, технологични", организиран от Интернет платформата imoti.net.
“В последните години много хора търсят имоти в полузатворени комплекси и къщи в периферията на града. Напоследък наблюдаваме и един проблем, които засяга периферията на комплексите “Изгрев“ и “Славейков“. Там се оформят нови жилищни зони, които преди години са били заложени като такива със смесено предназначение, тоест за индустрия и жилищно строителство. В момента обаче липсват локални центрове, около които тези зони да се развиват“, коментира арх. Бурулянов.
Болничният бизнес, отчете той, оказва влияние в развиващото се строителство в покрайнините на ж.к. “Славейков“, където вече е започнало изграждането на няколко жилищни сгради около новата болница “Сърце и мозък“. Според Бурулянов, затвореният преди години открит МОЛ “Странд“ може да се окаже именно такъв център, около който да се развие ново жилищно строителство в периферията на ж.к. “Изгрев“. “На този терен вероятно ще има раздвижване“, посочи архитектът.
Бургаският търговски център "Странд" отвори врати през 2013 г. Година по-късно беше запечатан заради ситуацията със затворената Корпоративна търговска банка, която беше основна финансираща институция на обекта. До момента са проведени няколко търга за продажбата на търговския център.