Досега разполагахме с един морално и физически остарял апарат за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), който беше с много по-малки възможности и мощност. С монтирането на новия нещата коренно се променят – информативността е по-голяма, образът е по-добър и нашите възможности се увеличават много, каза за БТА д-р Валентин Димитров, завеждащ отделението по образна диагностика в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич.
Вчера от лечебното заведение съобщиха, че жителите на Добрич и областта вече имат достъп до „качествена образна диагностика от най-висок клас“ благодарение на „един от най-добрите апарати за ЯМР в Североизточна България“ с марка „Дженерал Електрик“. Той се помещава в Самостоятелна медико-диагностична лаборатория (СМДЛ) „Медгуд“, която отваря врати след близо шестмесечно прекъсване поради основен ремонт.
Новият апарат улеснява както лекарите, така и пациентите, които преди са пътували до съседни областни градове, за да им бъде направено подобно изследване. „Това беше неудобно и за тях, и за нас. Изследванията се бавеха – понякога по няколко дни, в които нещата се променят. Има и пациенти, за които се изисква по-голяма спешност“, коментира д-р Димитров. По думите му досега през ЯМР в МБАЛ – Добрич са минавали между 70 и 90, до сто души месечно.
В работата с новия уред д-р Димитров си партнира с д-р Боян Павлов, ръководител на отделението по образна диагностика в болница „Надежда“ в София. „Като начин на работа настоящият апарат е адекватен на най-новите у нас. Хората от Добрич ще бъдат обслужени по най-добрия начин, а направените изследвания ще могат да се представят навсякъде в България или чужбина“, коментира д-р Павлов.
По думите му резултатите от ЯМР излизат веднага и на неговия компютър, независимо дали е в Добрич, или в София. „Ние наблюдаваме изследването и кореспондираме с лаборантите в реално време. Най-важни са лаборантите – те са за нас очите и ушите. Те стоят с пациента, обслужват го, говорят с него“, каза още д-р Павлов.
Апаратурата дава възможност за изследване на всички органи и системи, но се използва най-вече в неврологията и ортопедията, които не могат без ЯМР, добави столичният лекар.
Медицинският уред е оборудван софтуерно и хардуерно към 2020 година, с последните ревизии на „Дженеръл Електрик“, обясни Катерина Русева, административен сътрудник в СМДЛ „Медгуд“. Той предлага бързи резултати и резки очертания на образите. Лабораторията работи по Здравна каса, а направления за ЯМР се взимат при консултация със специалист. За платено изследване е необходимо предварително записване.