Необходимостта от продължаване на всеобхватната подкрепа на Европейския съюз (ЕС) за Украйна и активните дипломатически усилия на ЕС за консолидиране на широка международна подкрепа за отстояване на принципите на международното право и Устава на ООН отбеляза заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова по време на редовното месечно заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС, което се състоя в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). 
Съветът проведе две работни сесии, като във втората участие взеха и министрите на отбраната на държавите членки на ЕС. Външните министри обсъдиха актуалната ситуация в Украйна, вътрешнополитическата динамика в Тунис и развитията по отношение на Иран. Върховният представител Жозеп Борел информира министрите за резултатите по диалога Белград-Прищина.
В дискусията по руската агресия срещу Украйна участие дистанционно взе и украинският външен министър Дмитро Кулеба. Съветът подготви и предстоящото обсъждане на темата в рамките на Европейския съвет тази седмица.
Заместник-министър Петрова насърчи засилване на сътрудничеството и синхронизирането на усилията с ключови съюзници и партньори. Тя отбеляза и подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Украйна, като насърчи напредък в реформите и изпълнение на критериите.
Във втората работна сесия на Съвета към външните министри се присъединиха и министрите на отбраната на държавите членки. От българска страна в съвместното заседание участваха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова. Съвместно министрите на външните работи и на отбраната обсъдиха прилагането на Стратегическия компас на ЕС в областта на сигурността и отбраната и прилагането на Европейския инструмент за мир.
Заместник-министър Петрова оцени положително постигнатия напредък в изпълнението на Стратегическия компас през изминалата година. Тя постави специален акцент върху необходимостта от укрепване на инструментариума на ЕС за борба с кибер и хибридните заплахи, и дезинформацията. 
По-късно министърът на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министър Велислава Петрова взеха участие в работата на Форума за партньорствата на ЕС в областта на сигурността и отбраната - Форум „Шуман“.
Пред български журналисти в Брюксел Стоянов заяви, че България и българското служебно правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ. Днес беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди, уточни Стоянов. По неговите думи България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.