Документалната изложба „Гласът на тишината“, посветена на 75-ата годишнина от рождението на Димитър Сотиров, ще бъде открита в 17:30 часа на 23 март в Народно читалище (НЧ) „Просвета – 1908“ в казанлъшкото село Овощник. Това съобщават организаторите от Художествената галерия в Казанлък на официалната си фейсбук страница. 
„В експозицията „Гласът на тишината“ акцентът е поставен върху три кавалетни скулптурни реализации, в които можем да мислим, че се отразява цялото творческо наследство и почерк на Димитър Сотиров. Създадени в периода на неговото израстване като художник в началото на 80-те години на миналия век, скулптурите „Маски“, „Дон Кихот“ и „Глава“, в които авторът се концентрира изцяло върху скулптурната задача за лицето, разкриват многоликост в пластиката на Сотиров, която той ще оставя до сетния си дъх“, посочват от културния институт. 
Според екипа на галерията изложбата „Гласът на тишината“ е не само почит към художника и неговото значимо и тихо присъствие в историята на скулптурното изкуство в България, но и опит за осмисляне на собственото ни съществуване, в което лицата ни са част от неподозирания преди столетия визуален „вертеп“ на социалните мрежи. „Лица, обезобразени изпод ръцете на „ангелите“ на естетическата хирургия, които се обособиха в изразители не на индивидуалното, а на колективния ни страх от безсмислието на делника“, коментират организаторите. 
Изложбата е част от последния проект на екипа на казанлъшката галерия - програмата „Заедно“, с която културният институт цели да разшири своята дейност и да изгради мрежа от партньорства с други културни и образователни институции на територията на община Казанлък. Това ще спомогне за осъществяването на идеи на други институти, както и за популяризирането на художественото наследство от Долината на розите и неговото съвременно представяне и преоткриване. Проектът се осъществява по инициатива на секретарят на НЧ „Просвета – 1908“ Георги Данев, а идеята и текстовете за изложбата „Гласът на тишината“ са дело на директора на казанлъшката Художествена галерия д-р Пламен Петров. 
Екипът на галерията изказва своите благодарности на проф. д-р Нели Бояджиева и на Иван Гранитски за оказаното съдействие при реализацията на експозицията, която е част от  събитията, посветени на 75-ата годишнина от рождението на Димитър Сотиров. Представените в изложбата творби са част от колекцията на казанлъшката галерия. 
Димитър Сотиров е роден в свиленградското село Мустрак. Завършва техникум по каменоделие в Кунино, област Враца, след което се дипломира в ателието по скулптура на проф. Илия Илиев в Националната художествена академия. В периода от 1979 до 1981 година е бил преподавател в тогавашната Художествена гимназия в Казанлък (днес Национално училище по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов". Членувал е в Съюза на българските художници, бил е и хоноруван преподавател по скулптура в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград и в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1999 година става доцент, а през 2005 година - професор по скулптура.