Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов се срещна с представители на Службата за демократични институции и права на човека, която изпълнява мисия за наблюдение на предсрочните парламентарни избори в България на 2 април. Това съобщиха на уебсайта си от общинската администрация.
Олга Блатакова и Асгейр Рустад са част от екипа на мисията към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той се състои от 11 експерти и 14 дългосрочни наблюдатели, като в изборния ден са планирани допълнителни 200 краткосрочни наблюдатели.
Работата на мисията е да оцени доколко изборите се провеждат в съответствие с националното законодателство, ангажиментите на ОССЕ и други международни задължения и стандарти за демократични избори. Мисията ще наблюдава и медийното отразяване на кампанията.
В дните до изборния ден наблюдателите ще се срещат с представители на властите, на политически партии, гражданското общество, медиите и международната общност, а няколко месеца след края на изборния процес, организацията ще публикува окончателен доклад, обобщаващ наблюдението и отправящ препоръки за подобрения, съобщават още от Община Силистра.
В 20-ти Многомандатен избирателен район 9 Силистра листи са регистрирали 21 партии и коалиции. Те са издигнали общо 99 кандидати за народни представители. На 2 април право да отидат до урните имат 114 550 жители на областта. Те могат да направят това в 221 секции.