В Разград ще посрещнат гости от училища в Турция и Сърбия. Визитата на учителите и учениците от учебните заведения Pamukoren Ortaokulu и Branko Radicevic ще се осъществи в рамките на проект по програма "Еразъм +" за малки партньорства в сферата на училищното образование, съобщи за БТА ръководителят на проекта Айтен Кязимова.
Проектът STEAM-Powered Еducation се реализира от частната образователна организация „Къщичката на чудесата“ Каанланд и Езиков център „Свят“ в Разград. Партньори са двете училища от Турция и Сърбия.  
Тържественото посрещане на чуждестранните гости е на 27 март в Общинския културен център. Домакините от Разград  - възпитаниците на образователната организация и Езиковия център ще поздравят своите партньори с тематични песни и танци, а фолклорна група от Центъра за работа с деца ще представи традициите на България на съседите. Програмата ще продължи в регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“, където директорът Димитър Петров ще изнесе лекция за историята на лудогорския град. Участниците ще се присъединят и към шествието, организирано от Театрално-музикалния център в Разград по повод на Международния ден на театъра. След приключване на официалната част гостите ще имат възможност да разгледат Археологическия резерват „Абритус“.
В рамките на едноседмичната мобилност „Ready or not, here I come Math” в България превес в дейностите ще има математиката, посочи Кязимова. Тя обясни, че учениците от трите държави ще изработят релефни карти на страните си, макети на катапулт и геометрични фигури, и ще изчисляват обема им. Децата ще направят също сувенири с епоксидна смола и къщички за птички. Предвидена е и богата културна програма, включваща екскурзии до забележителности в градовете Велико Търново, Шумен, Варна и Русе. На галавечеря за отбелязване края на срещата в Разград всички участници ще получат сертификати от ръководителя на проекта.
Айтен Кязимова припомни, че дейностите по проекта с обща стойност 60 000 евро започнаха на 1 март 2022 г. В рамките на 18-месечния му период се осъществяват дейности чрез съвременните образователни подходи в обучението STEAM/STEM, които включват наука, технологии, инженерство, изкуство и математика. Миналата година под ръководството на Кязимова и Илина Иванова ученици от Разград посетиха училището в гр. Куюджак, Турция, където се осъществи и първата мобилност на проекта „The motion of the technology”, а дейностите по нея бяха в областта на роботиката. В периода октомври 2022 г. - януари 2023 г. са реализирани още две виртуални мобилности. Едната е „Оur world is a machine” с организатор турското училище, а домакин на другата онлайн среща под наслов „Art in everywhere” е сръбското учебно заведение, като основните теми са в областите инженерни технологии и изкуство.
Изпълнението на проекта ще приключи със среща в Буяновац, Сърбия, в края на април тази година. Там децата ще работят по дейности в областта на природните науки, посочи ръководителят на проекта. Кязимова добави, че по време на реализацията на проекта вдъхновяващи за ученици и учители са били овладените знания за определяне на златно сечение в природата и творбите на известни художници от миналото, числата на Фибоначи, изработването на вятърни турбини и мелници, както и конкурсите за избор на лого. Учениците от трите държави са участвали и във фотоконкурс „Златното сечение в природата“ и в конкурс за изработване на дизайн под мотото “Летяща калинка“ чрез информационни и комуникационни технологии, на които българската организация е двукратен победител.