Служители на дирекция „Киберпрестъпност“ към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) посетиха Нидерландия по проект „Повишаване капацитета на ГДБОП за по-ефективно разследване на организираната и транснационалната престъпност”, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, съобщиха от МВР.
В рамките на три дни българската група проведе редица срещи със свои колеги, противодействащи на киберпрестъпността, и се запозна с холандския опит, начин на работа, както и провеждането на различни форми за превенция.
Делегацията, водена от водена от комисар Владимир Димитров, посети нидерландското звено за противодействие на високо-технологични престъпления (NHTCU) в Дриберген. В сградата на Европол в Хага бе проведена работна среща с ръководителя на Европейския център за борба с киберпрестъпността Едвардас Силерис и ръководителите на екипите по отделни направления, допълват от МВР.
От вътрешното ведомство посочват още, че темите на дискусии с нидерландските специалисти са били свързани с ефективното противодействие на киберпрестъпността, възможностите за взаимодействие и новостите при извършването на този вид престъпления.
БТА припомня, че новата дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП беше създадена на 15 март. В борбата с киберпрестъпността има 20% увеличение на броя на извършените предварителни проверки в сравнение с 2021 г., се посочва в отчета на ГДБОП за м.г.