Изложбата "Градът. Светлина и сянка" показа кюстендилската школа "Новите майстори", дни преди настъпването на празника на града, съвпадащ с настъпването на пролетта. Изложбата е подредена във фоайето на Общинския драматичен театър в Кюстендил. В нея за пореден път школата показва таланта на своите възпитаници. Акцентът в експозицията е градът, с неговите сгради и улици, културни и исторически пластове, емблематични локации и неочаквани ракурси.
Градът е вдъхновение не само за художниците, но и за майсторите на словото, музиката, фотографията, разказа художникът Евгени Серафимов. Именно заради това изложбата е създадена в колаборация с фотографа Владислав Чанев, който запечатва за проекта 40 кадъра от Кюстендил в черно и бяло. Експозицията събира фотографиите на Чанев и техния прочит с темпера, акрил, масло и литография на школата "Новите майстори", музикалното тълкуване на китариста Димитър Стоймиров и докосването чрез света на думите на поетесата Зара Николова.
Изложбата е традиционната годишна експозиция на кюстендилската школа "Новите майстори", на която възпитаниците на местния педагог и художник Евгени Серафимов показват последните си творби. След проектите на кюстендилската школа са "Майстора на един декар", изрисуван на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил, "Саламандър върху 300 стъпала", изобразен на едно от стълбищата към лесопарк "Хисарлъка", "Гайтаните по поречието на река Банщица" и "Плаващата картина на Майстора".
"Изкуството в Кюстендил не е само история и традиции, но е настоящето и бъдещето на този град. Градът е специален феномен, място, където се събират разнолики хора, с различни идеи, но събирайки се, правят изкуство. Градът е място на светлина и сянка, и в тази контрастна линия на плюсове и минуси се ражда изкуството", каза при откриването Евгени Серафимов. 
"Градът е голям, заради големите хора, които се раждат в него. Градът не е място, където се струпват хора, а където се прави градска култура. Когато тази градска култура е на голямо ниво – градът е голям. Затова съм горд да кажа, че имам честта да живея в един от най-големите градове в света", добави още художникът.