Музиката помага за преодоляване на разделенията в обществото. Цял живот тя е правила това. Музиката е обединител и универсално средство за комуникация, каза в интервю за БТА в Русе известният диригент и композитор Емил Табаков. 
С неговата нова творба - музика към балета "Калиопа", на 16 март т. г. бе открито 62-ото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" в крайдунавския град. Ден по-късно маестрото дирижира и Русенският фестивален оркестър със солисти Амори Което (цигулка) и Светлин Русев (виола). 
"Фестивалът "Мартенски музикални дни" е моето детство. Аз съм израснал с него. С него е свързано и моето музикално образование. Тук съм се учил - слушал съм и съм гледал диригенти, солисти, оркестри", каза Табаков. 
По думите му "Мартенски музикални дни" е събитие за Русе. Фестивалът е много важен и за израстването на публиката през годините, която свиква с добри изпълнения. 
"Така тази публика може да преценява кое е добро и кое - не, защото е имала възможност да слуша много изпълнители. Това е един шанс и привилегия за нашия град Русе", каза  Табаков. 
В отговор на въпрос дали днес е по-трудно да си творец, когато светът като че ли влиза от криза в криза, Табаков отговори, че според някои творците са написали най-хубавите си произведения, когато са в криза. 
"Например Шостакович в цялото това кризисно време, в което е живял, е написал може би най-хубавите си произведения. Но не съм убеден, че е точно така. Трудно е, много е трудно в криза, когато няма и отношение много към цялата тази работа, която вършим от страна на държавата. Така се опитваме на мускули сами да се борим, без да имаме много голяма подкрепа", каза маестро Табаков. 
Той допълни, че фестивалът "Мартенски музикални дни" е подкрепян, но е необходима още по-голяма подкрепа. 
"В тези по-трудни времена трябва още повече да се подкрепя това дело, за да може фестивалът да се задържи на нужното ниво. Само на 60 км от Русе - в Букурещ, има световноизвестен фестивал, за който се хвърлят милиони, за да бъде на високо ниво. И там присъстват най-големите оркестри в света", обясни Емил Табаков. 
По думите му ръководството на "Мартенски музикални дни" и специално директорът на фестивала Ива Чавдарова се опитват с минимални средства да задържат едно сравнително добро професионално ниво, и то без да се правят компромиси с програмирането. 
"Идеята е да не се прави компромис с програмирането на фестивала. Това е много важно, защото най-лесно е да се програмира нещо, което по-лесно ще се продаде. Но това не е в интерес на един град. Това е в интерес само да се спечелят пари, но е обратнопропорционално на качеството, което фестивалът ще представи", каза Табаков. 
По думите му повече хора ще открият и обикнат класическата музика, ако тя се изпълнява по-често и е на нужното високо ниво. А за доброто изпълнение на класическата музика са необходими добри музиканти, които са и скъпоплатени. 
"Така е в живота - по-хубавото е по-скъпо. И понеже гледаме все да пестим, та така нямаме средства за качествени солисти и диригенти. Без средства нивото не може да се качва - така е и във всички области на живота", каза Емил Табаков.