Всеки проблем може да бъде решен и всяка идея може да бъде осъществена, ако са добре формулирани и съберат подходящите хора, казва в интервю за БТА Димитър Кръстев. Неговите Клубове за творчески решения обединяват индивидуалности в равнопоставено сътрудничество.
Още с книгата си "Дуоника - печелившата стратема за живеене" (1996 г.) Димитър Кръстев убеждава, че в противопоставянето между няма нищо продуктивно. Системата "Дуоника" създава като инструмент за събуждане на духа на сътрудничеството. В основата й е разбирането, че в динамичен и непредвидим свят най-печелившата нагласа е тази на приятелството, танца и сътрудничеството. Скоро след това създава танцовата технология и мирното изкуство Чаткалина.
Познаваме го като популярен глас от телевизионния екран и автор на книги. А той определя себе си като заклет оптимист, търсач на истината, генератор на идеи, рационализатор, практичен психолог, прагматичен философ, визионер. Възприема се и като здраво стъпил на земята човек, открил причините за човешката драма, както и отговорите на въпроса как да се освободим от нея и трайно да повишим качеството на живеенето си. 
Средището му за добри практики в София е отворено всеки ден за курсове, обучения и игри – “Запази любовта“, “Студено - топло - горещо“,  “Ти си любимо дете на Вселената“, “Сами и щастливи“, “Код за здраве и щастие“, “Открий гения в себе си“, Тао лечебно докосване, “Формулата на живеенето“, “Личностна интеграция“. 
Клубът за творчески решения е третият създаден от него инструмент за събуждане на духа на сътрудничеството. В ежемесечни сесии в него се усвояват методи за творческо и нестандартно мислене, участниците споделят полезна информация, поставят проблеми и заедно ги решават, излагат идеи и събират работни групи за осъществяването им. В  десетина вече папки, като в своеобразен дневник на успехите, са събрани резултатите, които Димитър Кръстев определя като чудесни. Продължава да привлича ентусиасти и съмишленици, обучава приемници. Предвиждането му е, че от клубове из различни части на страната ще се създаде мрежа, която да обедини мозъчните тръстове и банките за идеи на всеки от тях. Това очаква да доведе до работещи практики.
Сред проблемите, с които най-напред се е сблъскал, е, че хората трудно формулират проблема, който им предстои да решат. Не успяват и в ясното представяне на идея, която искат да реализират. Затрудняват се и при подготовката на плана за действие. А точно тези способности са от съществена важност за успеха, посочва Димитър Кръстев. Затова той е разработил и конкретни ръководства и методики. Казва, че проблема, с който най-трудно се справя, е липсата на инициативност и активност. Търси хора, които да обучи като организатори и координатори на Клубове по места.
Посочва, че един от мотивите да споделя знания вече няколко десетилетия е, че самият той се чувства по-добре сред здрави, съзидателни, ведри, талантливи, щастливи и различни хора. Когато човек разгърне потенциала си като уникален индивид, тогава животът му добива смисъл, казва още създателят на системите "Дуоника" и "Чаткалина". Добавя, че всеки човек има най-малко един талант, остава само да го види и изяви. Вярва в съзидателния потенциал на българите.
Храмът на практичната мъдрост е широк – от съзерцанието до любовта, като преминава през спокойствието, разбирането, сътрудничеството, вдъхновението, творчеството, смеха, танца, радостта, посочва практичният психолог и прагматичен философ Димитър Кръстев. И добавя, че този Храм е отворен за всеки, който е разбрал, че промяната на света към по-добро започва от него самия. Твърди, че е намерил идеалната пресечна точка между личен и обществен интерес. 
Димитър Кръстев е автор на книгите „Дуоника – печелившата стратема за живеене”,„Чаткалина – звукът на дланите”,„Режисьорът на човешката драма”,„Ти си любимо дете на Вселената”, „Ръководство за спокойствие и разбиране”, „Дзен или изкуството да се придвижваш с велосипед”, “Вяра, религия, бог – неудобните въпроси“Дублирал е над 3000 научно-популярни, документални, анимационни, игрални филми и сериали и над 50 аудио книги. Член е на МЕНСА, преминал е през стотина семинара и курсове в България и в чужбина.