Седемнайсетгодишната Моника Йорданова беше избрана за 56-та девойка "Кюстендилска пролет"на концерт-спектакъл на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил. Подгласнички на момичето - символ на пролетта, станаха Диана Георгиева, на 17 години и Мирела Славова, на 16 години. За момиче на публиката беше избрана 17-годишната Радина Петрова.
Четиринадесет бяха претендентките за титлата на 56-я избор за девойка "Кюстендилска пролет", четиринадесет бяха членовете на журито, съставено от носителки на титлата през годините.  Изборът на момиче-символ на града се организира от Община Кюстендил. Победителката в конкурса получи парична награда от 1500 лв., а двете й подгласнички и "Девойка на публиката" - по 850 лв. Всички участнички получиха и подаръци от Община Кюстендил и от спонсори на празника.
По традиция претендентките за титлата се представиха през журито и публиката в три кръга, облечени в официални тоалети, автентични носии, предоставени от музея в Кюстендил и в спортни екипи. 
Конкурсът за избор на девойка "Кюстендилска пролет" с две подгласнички е патентован в патентното ведомство на България и е първият конкурс в България за най-красиво момиче. Първото му издание се е състояло през 1966 година.