Няма по-голям завет от това да служиш вярно и предано на Родината. Обичам да го казвам и няма да спра да повтарям, че службата в Българската армия е най-върховният дълг на всеки български гражданин. Това каза в интервю за БТА генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Формированието отбеляза днес в Пловдив 80 години от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили.
Специалните операции се провеждат от специално сформирани, организирани, подготвяни, екипирани, модернизирани сили, които действат по суша, въздух и вода, по специални способи и методи, със специална верига за командване и управление и са различни от тези на операциите на другите видове въоръжени сили, посочи генералът. Те могат да бъдат провеждани по време на кризи и войни и самостоятелно, в мирно време, при определени условия. Основните мисии на Специалните сили са четири: водене на специално разузнаване, провеждане на директни действия, водене на военно подпомагане – обучение на формирования на съюзнически държави, противодействие на терористични заплахи. Имат и няколко спомагателни мисии, сред които търсене и спасяване и противодействие на контрабунтовнически организации. 
Генерал Матеев припомни, че Парашутната дружина, чийто приемник е СКСО, е формирование, създадено след уникален подбор за Българската армия. От 5000 военнослужещи от цялата българска войска са подбрани 300 души, въоръжени и подготвени по най-високите за времето си стандарти и обучавани в Германия. През годините формированието преминава през възходи и изключително тежки моменти, подчерта Матеев. Било е тотално разформировано, на централно подчинение и максимално надолу в йерархията, за определен период е имало много слабо съществуване, колкото да се запазят специалистите и парашутизма като цяло. През 2000-та година на базата на парашутно-разузнавателните формирования „Спецназ“ се формират Специалните сили, но те съществуват за кратко. Когато си в някакъв щаб, където не трябва да бъдеш, при съкращения започват от теб, коментира Матеев. По думите му след години на лутания и борби, с много труд успяват да докажат особеното си и специално място в архитектурата на въоръжените сили на България. Стъпвайки на стандартите на НАТО, успяхме на първи етап да запазим бригадата, защото според един план трябваше от 1 юли 2016 година да бъде редуцирана в полк, разказа командирът на СКСО. През 2019 година изменения създадоха Съвместното командване на специалните операции. За първи път, откакто сме член на НАТО, създадохме законова база, която даде възможност Специалните сили да се развиват по стандартите на алианса, отбеляза Матеев.
След това изменение започва възходът на Специалните сили по отношение на състав, техника, лична екипировка, казармен фонд. СКСО е създадено по закон и по доктрина и има определени функции и задачи – да извършва подготовка, обучение, да планира, командва и провежда специални операции по суша, въздух и вода, каза Матеев. По отношение на ВВС елемента за специални операции се работи и има дата кога трябва да бъде готов, но по отношение на военноморските специални операции изоставаме от много години и е необходимо решение, посочи генералът.  По думите му се изисква решение, което е ясно и е необходимо да бъде предложено на министъра на отбраната и утвърдено по съответния ред. Имаме национални задължения и по колективната отбрана на НАТО в тази област, които ние не изпълняваме, отбеляза Матеев.
Каквато и екипировка да сме купили, прибори за индивидуална защита, за разузнаване, парашути, които са нови и в пъти по-добри, на фона на почти нищо е огромен скок, но все още са недостатъчни, коментира командирът на СКСО. Той изрази задоволство и благодари за договора за бронираните машини на Специалните сили, закупени по проект „Мобилност и защита“ от българска фирма. Вече 92 от 98 машини са при нас, всички бронирани, за първи път изработени изцяло по наш дизайн, с изпитания преди всеки елемент, каза Матеев. Той подчерта, че през последните две години този процес на организационно изграждане и реализиране на проекти не върви със същия темп. Предполагам, че причините са субективни, виждам, че е тежко навсякъде, но модернизацията на армията трябва да бъде непрекъснат процес, обясни генералът.
Матеев коментира и промените в материалната база на командването. Районът в Црънча е специализиран център за подготовка, а в Банкя е войскови район, който предстои да бъде открит. Според командира на СКОС голям успех е влизането в състава на командването на бившия район на авиобазата в Чешнегирово, която беше с отпаднала необходимост. Там водим постоянно подготовка и имаме сериозни планове да изградим учебен център и център за бойно осигуряване, на въздушен аеродинамичен тунел за подготовка, каза Матеев. 
„Мъжете и жените от Специалните сили трябва да знаят, че всичко се дължи на нашия общ труд. Гордея се с всички, благодаря им, горд съм с това, че съм техен командир и им пожелавам много сили и енергия, амбиции, ентусиазъм и здраве на тях и семействата им“, каза още командирът на СКСО.