При спецоперация, проведена вчера, в момент на сделка, са задържани четирима души с 934 грама метаамфетамини, съобщи днес директорът на полицията във Варна старши комисар Атанас Михов. Той уточни, че са претърсени 6 адреса, единият от които в София, както и три автомобила. При обиските са открити кокаин, хероин, амфетамин, метаамфетамин, марихуана, електронни везни, както и сумата от 600 лева. Общото количество на намерената дрога е килограм и 120 грама.
Задържани са общо 12 души, на възраст между 15 и 62 години, допълни Михов. По думите му част от арестуваните са криминално проявени. На един от претърсените адреси полицаите са намерили списък с имена, ЕГН и адреси. Михов каза още, че групата е наблюдавана около 2 месеца и за разбиването й са използвани всички предвидени в закона методи.
Прокурор Радослав Лазаров допълни, че тази сутрин пред съдия са разпитани двама изключително важни свидетели.
Към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици са привлечени петима от задържаните, двама от които непълнолетни, предадени на инспектори от Детска педагогическа стая. Един от тях е неосъждан и е под парична гаранция, допълни Лазаров. По думите му другите двама са осъждани, като единият, който според прокуратурата е ръководил групата, е действал при условията на опасен рецидив. Прокурор Лазаров уточни, че двамата са задържани за срок до 72 часа и в понеделник ще бъдат внесени искания за задържането им под стража.
За намерения списък с имена и ЕГН, той посочи, че най-вероятно материалите ще бъдат изпратени до компетентната Районна прокуратура, за да бъде направена проверка за евентуално купуване на гласове.