За осма поредна година в Казанлък ще се състои планинското велосъстезание „Спици и бодли“, съобщават от „Софийски планински клуб“, които са организатори съвместно с Община Казанлък. Състезанието ще бъде в парк „Тюлбето“ на 13 и 14 май и ще бъде частт от програмата на 120-ото издание на Празника на розата. 
Като част от празничната програма, форматът този път е разширен и организаторите са в очакване да посрещнат 1500 посетители. За целта са подготвени нови трасета и много нови активности, поканени са и известни български групи, които да зарадват гостите. 
Съботният ден ще започне с йога, обучения по колоездене, хамачена градина и детска велонадпревара. На разположение на посетителите ще има различни щандове с храни и напитки, както и натурално продукти на производители от цялата страна, посочват още организаторите. Вечерта предстои програма на открита сцена. 
Велосъстезанието ще се състои в неделя и ще бъде разделено на две трасета – късо и дълго. Дисциплините са колоездене и дуатлон, като при първите има и категория „професионалисти“, в която ще участват много известни имена, коментират от планинския клуб. Всеки желаещ може да се включи и към доброволците в официалната фейсбук група, където има и повече подробности по организацията на събитието. 
„Спици и бодли“ е едно от най-популярните спортни събития в региона на Казанлък и Стара Загора. То съчетава в себе си състезание с благотворителна кауза и музикален и спортен фестивал. Печалбата от цялото състезание се дарява изцяло за каузите на „Софийски планински клуб“, сред които са стипендия на организацията, както и подкрепа на фондация „Ела и ти“. Състезанието се осъществява изцяло с доброволчески труд и е финансирано от спонсори и от бюджета на клуба, допълват организаторите. 
Както БТА съобщи, в програмата на тазгодишния Празник на розата в Казанлък са предвидени и други спортни събития. Сред тях е инициатива на Туристическо дружество „Орлово гнездо“, които заедно с именития Ради Милев и д-р Росен Русев ще направят ултрамаратонско бягане от планината Олимп в Гърция до Казанлък със символичната идея за пренасяне на олимпийския огън в Града на розите. С това се очаква да започне и празничното дефиле в последния ден на Празника.