Тази неделя, 19 март, предстои първото издание на “Витоша Freestylerz” - отворено събитие, към което могат да се присъединят всички желаещи фрийстайл скиори и сноубордисти. След като началото бе отложено на два пъти заради неподходящи метеорологични условия, сега се очаква то да се осъществи във “Витоша сноупарк” на Меча поляна от 10:00 до 15:00 часа. 
Идеята е да направим един фрийстайл празник - горе ще има музика, демонстрации, доста хора са се запътили натам. Имаме информация, че някои от най-добрите ни фрийстайлъри ще бъдат на Витоша, каза за БТА Ема Паунова от екипа на организаторите Concept Creative.
Всеки, който има необходимата физическа подготовка, може да се включи, уточни тя и добави, че ще има и по-лесни уреди, на които ще могат да се пробват и начинаещите. Другото условие за участниците е да имат каска. Всички караме с каски и всички са добре дошли, каза Паунова.
Останалото е свободен стил - няма възрастови ограничения за участниците, не е необходимо предварително записване, всичко става на място, подчертаха организаторите. В момента изграждаме трасето, добавиха те. Ще има осем уреда, около които ще се състоят отделните сесии, предстоят различни предизвикателства и игри с награди, осигурени от партньорите на събитието - Red Bull, Boardshop, Stinky Socks, Stanley и др. 
Свободен стил дисциплините в ските и сноуборда са едни от най-атрактивните, а от 2014 година са и официална Олимпийска дисциплина - силно развита и популярна в световен мащаб, напомниха организаторите. Официален медиен партньор на “Витоша Freestylerz” е международният телевизионен канал Extreme Channel, който ще излъчи специален репортаж от събитието в България в над 40 държави по цял свят.
Иначе сезонът на Витоша ще продължи, докато условията позволяват. Към момента, от вторник до неделя включително, работи кабинковият лифт “Симеоново”, а ежедневно, при благоприятни метеорологични условия, работят “Витошко лале 1”, Меча поляна и учебният плац на “Романски”. Нощно каране ще има още тази вечер, 18 март, а е възможно и следващата седмица - от сряда нататък, при положение, че времето е подходящо. Още актуална информация за отворените писти и съоръжения, както и за обстановката в планината има на www.vitoshaski.com.