Творчески работилници, ръководени от хора с увреждания, организира социалното предприятие "Направено с любов" в Перник. Това съобщи на БТА Анелия Кирилова, инициатор на кампанията. Вече са проведени две работилници - за рисуване с кафе и работа с глина. В заниманията са се включили над 40 души.
Кафеграфът Стефка Николова е научила участниците да рисуват с кафе. Керамикът Златка Терзиева е показала как се работи на грънчарско колело. Предстоят още две работилници в Перник - по случай пролетта и Деня на земята. След това в Смолян жена с увреждане ще демонстрира плетене с вестници, предвидени са работилници с декупаж, с майстор-резбар и др.
Решихме с хората с увреждания да покажем, да се види, че и те могат да изкарват парите с достоен труд, коментира Кирилова.
Инициативата е подкрепена от Национален фонд "Култура". Заниманията са безплатни. Участниците запазват за себе си създадените от тях творби.
През тази година ще бъдат проведени 12 творчески работилници и заснети 12 видеоматериала за хора с увреждания, работещи вкъщи.
Социалното предприятие подготвя и "Фестивал на силния дух", който ще се състои през септември в най-голямото пернишко кметство "Изток". Паралелно, хората с увреждания ще изложат свои произведения в галерия "Марин Гогев".
"Направено с любов" притежава магазин в центъра на Перник, където се продават само изделия, направени от хора с увреждания и майки на деца с увреждания. Сред тях са различни сувенири, бижута, картини, рисувани с разнообразни технологии, керамика, икони и др. Автори на творбите са хора с увреждания от Смолян, Пазарджик, Велико Търново, Шумен, Ямбол и др.