Литературно-художественият музей „Чудомир“ в Казанлък е насочен напоследък преди всичко към младата публика, за да може все повече млади хора да се запознаят с културното наследство на твореца. Това каза за БТА директорът на културния институт Добрина Матова. 
„Едно от интересните неща, които имаме, е интерактивният екскурзовод, който запознава посетителите ни с кратък филм за Чудомир и с една прекрасна анимация на неговите герои, а добавената реалност, която може да се види в музея е нещо, което се възприема много леко от младата публика. Всяка година сменяме и експозицията в изложбените зали, така че новите изложби отново са нещо, на което всички наши посетители могат да се насладят“, коментира тя. 
Музеят е посветен на живота и творчеството на именития писател и художник Димитър Чорбаджийски, по-известен като Чудомир. Той е създаден няколко години след смъртта му в къщата, в която творецът е живял с жена си Мара Чорбаджийска. Това е единственият литературно-художествен музей в страната, а решението за създаването му е взето веднага след кончината на Димитър Чорбаджийски през декември 1976 година. Творецът е погребан в двора на къщата след разрешение на неговите роднини и след съгласието на съседите му, а в музея и до сега се съхранява посмъртната му маска, изработена от д-р Стойна Баналиева.
Фондът на ЛХМ „Чудомир“ се състои от около 20 хиляди музейни единици – както личната му библиотека, съдържаща над 3800 български и чуждоезични тома, така и лични вещи, ръкописи, акварели, картини от масло и други. Това дава възможност за постоянно разнообразие на експозициите в културния институт, а посетителите имат възможност да се докоснат до начина на живот на семейството и да се доближат максимално до творчеството на автора. 
Точно на рождената дата на Чудомир 25 март Казанлък за поредна година ще оживее, за да почете тази своя емблема с 29-ите Чудомирови празници, посочи Добрина Матова. "Аз наистина смятам, че това са празниците на казанлъчани, защото тогава култура от национално значение може да бъде видяна на нашата сцена“, каза тя. Матова напомни, че в рамките на седмица жителите и гости на града ще имат възможност да посетят над 30 разнообразни културни събития, организирани от музея, съвместно с фондация „Чудомир“ и Община Казанлък. Тази година в програмата има и международно участие, а бюджетът е около 83 хиляди лева.