Балетният спектакъл „Шах и мат“ ще бъде представен на 19 март от 19:00 ч. в Народно читалище „Отец Паисий“ във Варна, съобщават в социалните мрежи авторите му от Балет „N.D.“. Хореограф на постановката е Надя Димокова, която участва и в трупата на Варненската държавна опера. Последната й работа е за операта „Дон Паскуале“, която имаше предпремиера на 14 март.
Чрез похватите на неокласическата хореография, Димокова и нейният балет ще представят на сцената на варненското читалище една игра на шах. По думите на авторите, основната идея на спектакъла е да се направи паралел между играта и човешкия живот, в който един ход може да доведе до победа или до загуба и това е в основата на житейските ни решения.
В играта всяка фигура има определени възможности и ходове, които може да изиграе, но както в нейните правилата, така и в живота, пешката може да стане кралица, ако си изиграе стъпките по подходящ начин, обясняват още за идеите си от трупата на Балет „N.D.”. Те добавят, че цветовете на фигурите карат мнозина да смятат шаха за игра между доброто и лошото, но всъщност не е така. Набляга се на тактика и това е общото с живота, където всеки може да победи, ако знае как да играе, отбелязват от екипа на спектакъла.
Школата по балет „N.D.“ е открита във Варна през 2015 г. от Надя Димокова, която е изучавала класически танц в „Академия Вадима Писарева“ в Донецк, в Украйна. Тя дебютира в Германия, след което работи и в Тюрингския балетен театър, в Цюрих, Дортмунд и Шверин. След оттеглянето си от професионална кариера, насочва вниманието си към преподаване в България, където учи младите танцьори на тънкостите на класическия балет.