Разлика от пет градуса по стената на помещение е предпоставка за поява на мухъл. Това каза в интервю за БТА инж. Павлина Мустакова - сертифициран експерт за обследване на плесени в битовата среда. Тя отбеляза, че плесени в затворени помещения могат да се появят дори и в топло време, при температура 40 градуса, ако има влага.
Мухълът е опасен за хора, чиято имунна защита е слаба или които имат алергия, посочи Мустакова. По думите й бебета и малките деца са по-уязвими, тъй като имунната им защита е по-неукрепнала и бариерните механизми са по-незрели. Няма научни доказателства, че мухълът води до загуба на памет или до поява на онкологично заболяване, каза още инж. Мустакова, посочвайки, че в САЩ има такава психоза.
Първоначалната проява на мухъла не се вижда с просто око. Под микроскоп се вижда увеличаването на колонията, но за да се види на стената вкъщи, минават няколко дни, в зависимост от колониите. Може да е бял, жълт, зелен, да розовее, в зависимост от вида на плесента. Има над триста вида плесени и под микроскоп се вижда, че има толкова красиви цветови комбинации, че човек дори не може да повярва, че това е мухъл, обясни експертът.
Добрата вентилация и недопускането на влага в помещенията са най-добрата защита срещу поява на мухъл. 
Появата на плесени
Плесените са част от природната среда и не можем да избягаме от тях. При „подходящи" условия – влага и прах, мухълът ще се появи, тъй като плесените много харесват мръсни места. Ако има и влага, започват да си развиват колонии. Спорите на плесените са в околната среда, но при влага се размножават много бързо и в много големи количества. Лошото е, че ако не се почистват, те стават все повече и ако човек дълго е изложен на тях, става алергичен към тях, в някои случаи може да се развие и фунгиална инфекция.
Рискове след поява на мухъл
Мухълът е най-опасен за хората, които по някаква причина имат снижена имунна защита, както и за хора, страдащи от алергия, посочи Мустакова и допълни, че те трябва да бъдат особено внимателни към експозицията на мухъл. Здравите хора могат да съжителстват с него, но не за дълго, защото човек дори да няма алергия, може да отключи такава и да стане чувствителен. Алергията се проявява основно към три вида плесени – Алтернария, Пеницилиум и Фузариум, добави тя.
Не може да се каже над какво количество плесените стават опасни, тъй като няма държавни стандарти за тях, каза още Мустакова.
Мухъл в матраците
Мухълът може да се развие в матраците. Ако върху матрака са разливани вода или сок, както и ако матракът е попил урина, се получава идеална среда в него да се развие плесен. Човек дори не подозира, че лягайки върху матрака, вдишва плесените. Влагата в матрака обикновено не може да се отстрани и е силно препоръчително да бъде изхвърлен. Матракът е пориозна среда и „прекрасно" място за развиване на плесени. С експериментална цел сме опитвали да почистим матрак, от който след това сме взимали проби и сме установявали голямо количество мухъл, каза още Мустакова. По думите й почистващите препарати трудно проникват навътре в матрака. Препаратите, които може да се използват за почистване на мухъл, са на основата на белина, но някои хора предпочитат да използват оцет или кислородна вода, допълни експертът. Според Мустакова третирането на мухъл с оцет или с кислородна вода би могло да е успешно върху стена, но не и върху матрак. Дебелината на матрака и неговата пориозност трудно позволяват той да се почисти и след това да се подсуши напълно.
Мухъл по стените
Понякога мухълът вкъщи е „невидим", тъй като се появява по стената зад гардероб, в ъгъл, в усвоени балкони, на места, в които има температурна разлика повече от пет градуса. При разлика от пет градуса дори само на една от стените, мухълът разцъфтява. В не малко случаи хората не подозират, че имат мухъл в дома си и когато се появят алергични симптоми, започват да търсят източника, каза още Мустакова.
Симптоми на алергия
Алергия срещу плесени е възможно да се появи, ако човек прекалено дълго живее в такава среда. Въпреки експозицията, не е задължително във всички случаи да се появи алергия, уточни Мустакова. Симптомите на алергичната реакция са сходни със симптомите на сенна хрема – дразнене в носа, кихане, понякога и кашлица. Хората, които по някаква причина имат снижен имунитет - онкологично болни, автоимунни заболявания, взимащите дълго време кортикостероиди, са по-уязвими към плесените.
Премахването на алергена до голяма степен намалява проявата на алергия.
Възможно справяне с мухъла
Добрата вентилация и недопускането на влага в помещенията са най-добрата защита срещу поява на мухъл. Всички възможни течове в едно жилище или в работното помещение трябва да се отстранят, напомни Мустакова. В домашни условия най-често се ползват препарати на основата на белина, но това е бързо средство за справяне с проблема. Ако не се премахне първоизточникът на влага, много скоро мухълът ще се появи отново. Спорите на мухъла се разнасят и може да се разпространят в друго помещение или в цялото жилище.
Експертът съветва да се напръска поразеното от мухъл място с препарат на базата на белина, да се изчака известно време и след това да се почисти чрез остъргване, подсушаване и нанасяне на импрегнант. Ако източникът на влага обаче не е премахнат, всички тези действия няма да решат проблема, добави Мустакова.
Влагоуловители могат да се ползват в помещенията, в които нивото на влага е високо, но периодично трябва да се почистват филтрите им, тъй като по тях също може да се завъждат плесени, предупреди Мустакова.
Изолацията на сградите – вътрешна или външна, трябва да е съчетана така, че да има добра конвекция. Когато има добра вентилация, тогава не се появява мухъл. Някои домове много плътно са „запечатани" чрез изолацията и нямат вентилация, а така се създават предпоставки за поява на мухъл и „разцъфтяването" му, обясни Мустакова. Когато има добра вентилация, мухъл не се появява.