Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев разговаря с колегата си от Република Северна Македония Оливер Спасовски, като сред темите е било и посегателството над Културно-информационния център на Република България в Скопие. Това съобщиха от МВР.
Разговорът е бил по инициатива на министър Демерджиев. Той настоя за бързо изясняване на случая с посегателството над центъра, както и за своевременно информиране при развитие на ситуацията.
Този казус трябва да се изясни бързо, заяви българският вътрешен министър. От своя страна Спасовски уточни, че по техни данни става въпрос за чисто криминален инцидент.
Демерджиев постави отново и въпроса за възникналото напрежение около честването на рождението на Гоце Делчев на 4 февруари. Той се поинтересува дали Скопие проверява има ли данни за насилие над български граждани. Оливер Спасовски увери, че подобна проверка е извършена и МВР ще получи официално писмо с информация по темата.
Вчера стана известно, че чрез странична стена, с взлом неизвестни лица са проникнали в помещенията на Българския културно-информационен център в Скопие. Нанесени са материални щети, по първоначални оценки и след извършени оперативно-следствени действия от полицията е установена липсата на част от компютърната техника в центъра. По централната фасада на помещенията няма поражения.