Близо 50 са технологичните, консултантски и аутсорсинг компании, които оперират в Бургас. Заетите в тях служители са над 2000, което показва устойчивост в развитието на този сектор в града. Само преди няколко години първата голяма технологична компания за обслужване на клиенти се намираше в склад с нарисувани прозорци, но днес разполагаме с все по-удобна за бизнеса инфраструктура, офис площи от клас “А“, довеждаща и социална инфраструктура, което е от изключително значение. Това коментира кметът на Община Бургас Димитър Николов по време на националното роуд шоу "Пътят към твоя успех" на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), което се провежда в Международен конгресен център – Бургас. 
В събитието се включват 18 компании от ИТ сектора, които оперират в България, като целта е на място представителите им да се запознаят с възможностите за развитие на бизнес в морския град. В програмата на събитието е включена и дискусионна среща с възпитаници на бургаски средни и висши училища. 
"Бургас е важна локация за нас. Този тип индустрия не може да се развива само в столицата и смея да твърдя, че ние като асоциация откриваме сериозна подкрепа от Бургас. Това е една от най-активните общини в страната що се касае до привличането на такъв тип компании, а уверявам ви – ИТ компаниите, които искат да се развиват и извън София са доста", каза председателят на AIBEST Илия Кръстев. 
По думите му след началото на войната в Украйна има компании, които "изтеглят" хората си от страната, Руската федерация, Беларус, Казахстан и др. Според Кръстев това също е възможност за Бургас да привлича такива компании. 
"В крайна сметка за нашата индустрия е важно да се създават такива екосистеми и те да бъдат стабилни. Колкото повече има хора в тези екосистеми, толкова по-голяма е вероятността те да се развиват и да стават по-големи. Много важна е и работата ни с университетите и училищата в Бургас. Тази година завършва първият випуск на Гимназията по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ). Това е важен момент за Бургас. Важно е и за нас като компании, активно участвайки в този процес като част от настоятелството на училището, защото част от тези деца вече са работили в компаниите, членовете на асоциацията. За нас в важно тези деца да се реализират и да останат да работят в България“, каза още Илия Кръстев. 
Възпитаниците на ПГКПИ работят по реални проекти през последните две години от обучението си - в 11-ти и 12-ти клас. Редица техни софтуерни решение вече се използват активно от милиони потребители на мобилни устройства. Няколко са местните предприятия, които също са дали шанс за изява на децата от училището, като са внедрили успешни решение, разработени от тях. 
"Най-хубавото е, че нашите ученици сами опитват да усъвършенстват това, което са постигнали. Част от тях биват въвлечени в реалната работна среща още преди дипломирането си, стават част от големите ИТ компании, които имат офиси тук. Това е изключителна първа стъпка. Аз считам, че ИТ бизнесът, който е в Бургас, колкото и малък да е все още, ще остане очарован от кандидатурите на нашите възпитаници. Днес научихме, че университетите ще им предложат "бързи писти" за завършване на бакалавърски степени в направление компютърни науки и ние очакваме съвсем горещи оферти от тях следващата седмица. Вярвам, че ако компаниите направят добри предложения към децата, те ще изберат да останат тук", каза пред БТА директорът на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации Димитрина Тодорова. 
Гостуването на AIBEST, която обединява някои от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологиите, започна с кръгла маса с представители на Община Бургас, на която бяха дискутирани факторите и мерките, които трябва да бъдат взети на локално ниво за привличането на нови инвестиции и създаването на още по-благоприятна бизнес среда за развитие на сектора.