Това е една истинска история за измислени обекти и герои, разказва художникът Стилиян Дичев по повод предстоящата си изложба „Факти-илюзия-истина“. Откриването е в галерия „Нюанс“ е на 23 март, съобщават организаторите.
„Една от основните цели, които съм си поставял през последните години в моята работа, е да представя абстрактното, измисленото, несъществуващото като убедителен факт. Да накарам зрителя да не задава въпроса: „Какво искаш да кажеш“, а да съзерцава и да почувства изобразеното като неоспорима истина. Задача трудна, но заслужаваща вниманието“, коментира авторът.
Той посочва, че още като студент е проявявал повече интерес към това да изобразява атмосферата и аурата на даден обект, отколкото да наподобява физическата му прилика. 
„Смятах и смятам и до днес, че около нас витае излъчване, което ни изразява по-силно отколкото реалният ни образ. Спомените ни за обект, човек, пейзаж са абстрактни и именно това е връзката между възприятията ни и света, в който живеем“, допълва той.
Стилиян Дичев завършва художествената академия. Има реализирани над петнадесет самостоятелни изложби, както и много участия в общи представяния в България и чужбина. Негови произведения се намират в множество частни колекции, Националната галерия за изобразително изкуство, галерията на художествената академия и др. В момента освен, че твори, се занима активно и с интериорен дизайн. Работи в областта на мебелния дизайн, съвременните интериори, дизайна на архитектурата и изобразителното изкуство. / ГН