Иван Стамболов представя романа си „Златоустъ“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието е на 28 март, съобщават организаторите.
Книгата представлява два преплетени един в друг разказа - исторически и криминален. 
Сюжетът представя писателя Христо Хаджирусинов, който заминава за няколко седмици в Света гора, където в манастира „Св. Георги Зограф“ се надява да завърши творбата на живота си - биографичен роман за св. Йоан Златоуст. Поредица от жестоки убийства осуетяват плановете му. На полуострова пристига и световноизвестният детектив, милиардер и богослов Янаки Богомил, но се оказва, че не е тук заради убийствата, а заради нещо много по-голямо.
Историческата линия проследява живота на Златоуст от смъртта на баща му Секунд през 353 година, когато Йоан е едва четиригодишен, до собствената му смърт през 407. „Богата на фактология, историческата линия представлява едно от най-подробните жития на Златоуст. С малки изключения героите са действителни исторически личности и повечето от ситуациите, в които действат, са исторически достоверни. Въпреки документалната си стойност, историческата линия е увлекателна, тъй като драматичен е бил и животът на самия Златоуст“, коментират издателите от университетското издателство „Св. Климент Охридски“.
Иван Стамболов е роден през 1963 г. в София. Университетската му специалност е теория на литературата, но кариерата му е в областта на медиите, рекламата и връзките с обществеността. До 1994 г. е сценарист и продуцент в националната телевизия, националното радио и „Дарик Радио“. През 1994 г. основава собствена компания, която успешно управлява и до днес. През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на блога Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEB асоциация и фондация „БГ Сайт“. / ГН