Иван Нинов съзнателно и дълго се занимава с традиционни за художника натюрморти, създадени от вещи в ателието, и извлича поетиката на материалните неща, като успява да обоснове наново тяхната красота. Това разказват от галерия-книжарница „София прес“ по повод предстоящата изложба на автора.
Експозицията е озаглавена „Графика и рисунка“, а откриването е на 27 март. 
„Творбите му подчиняват героите-предмети на други закони – архитектурни, музикални, скулптурни, и започват да изглеждат като сравнително пестеливи минитеатрални сцени. Съчетаването на ясните и изчистени линии с майсторския начин на осветяване ги прави мощни и същевременно тихи“, допълват от галерията.
Иван Нинов е роден през 1946 г. в село Цонево, Варна. Завършва Художествената гимназия в София. От 1969 г. участва в младежките национални графични изложби, през 1972 г. е първата му самостоятелна изложба рисунки с креда и въглен.
Портретната графика „Глава на жена“ на последвалата националната младежка изложба,  изпълнена с техниката на сухата игла, е отличена с първа награда. Оттогава графични творби на Иван Нинов участват в международни биеналета на графиката в  Краков, Любляна, Ужице, Ибиза, Токио, Будапеща, Ниш и др. 
Произведения на Иван Нинов са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и редица галерии в страната, също и на Библиотеката на Конгреса на САЩ във Вашингтон, колекцията на Лудвиг в Кьолн, галериите в Прага, Краков, Канагава (Япония) и в много частни колекции. / ГН