Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев прие копия на акредитивните писма на трима новоназначени посланици в България - на Република Зимбабве Алис Машингаидзе, на Република Чили Мария Пиа Буста Диас и на Република Нигер Сулейман Исаку. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).
България се стреми да даде нов тласък на отношенията с държавите от Африка на юг от Сахара, с които преди време сме имали изключително интензивно и взаимноизгодно сътрудничество. Това подчерта Коджабашев в разговора си с Алис Машингаидзе, посланик на Зимбабве в България със седалище в Берлин. Двамата споделиха виждането, че съществува немалък потенциал за развитие на търговско-икономическите отношения. Посланик Машингаидзе открои България като приоритетна държава за сътрудничество предвид силните връзки между двете страни в миналото.
По време на срещата с Мария Пиа Буста Диас, посланик на Чили в Република България със седалище в Букурещ, заместник-министър Коджабашев изтъкна, че Чили заема важно място във външната политика на България в Южна Америка. Обсъдени бяха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на търговско-икономическите отношения, културата и образованието. Споделено бе желание за цялостно активизиране на българо-чилийските отношения. Бе обсъдена възможността за провеждане на политически консултации между двете външни министерства.
Акцент в разговора със Сулейман Исаку, посланик на Нигер в Република България със седалище в Берлин, беше потенциалът за сътрудничество в икономиката, отбранителната индустрия и образованието, предвид факта, че у нас се предлагат специалности и на френски език. Постигнато бе съгласие за започване на работа по подписване на Протокол за провеждане на консултации между външните министерства на двете страни и провеждане на политически консултации за идентифициране на конкретни области от взаимен интерес.
Беше изразена благодарност към България, която като част от Европейския съюз, подпомага Нигер като стабилен партньор на ЕС в рамките на Сахел.
Към момента България няма действащи посолства в Зимбабве, Нигер и Чили, става ясно от сайта на МВнР.