В Европейския парламент в Страсбург днес ще се състои възпоменателно събрание по повод убийството преди 20 години на сръбския премиер и председател на Демократическата партия Зоран Джинджич, съобщиха порталът European Western Balkans и вестник "Данас".
Събитието, което ще започне утре в 11 часа местно време, е организирано от парламентарната група на Социалистите и демократите в Европейския парламент.
За Джинджич и политическото му наследство ще говорят членове на социалдемократите в Европейския парламент, както и председателят на Демократическата партия Зоран Лутовац, международният секретар на Демократическата партия Ксения Маркович и Неманя Тодорович Щиплия, главен и отговорен редактор на European Western Balkans. 
Първият демократично избран премиер на Сърбия беше ключова опозиционна личност по време на деструктивното управление на Слободан Милошевич. Той се бореше за продемократични реформи и за интегриране на Сърбия в Европейския съюз, пишат в авторски текст евродепутатите от редовете на Социалдемократите Тонино Пицула и Педро Маркес. В текста за брюкселския EU Observer те посочват, че Джинджич е бил символ на надеждата за по-добро бъдеще на Сърбия и да бъде ключов фактор на стабилност на Западните Балкани. Убийството му се тълкува като брутално нападение срещу демократичните и европейски стремежи на Сърбия, както и срещу усилията за стабилизиране и помирение в региона след войните на територията на бивша Югославия.