Меморандум за сътрудничество и партньорство в защита на пострадалите от домашно насилие подписаха служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и служебният министър на правосъдието Крум Зарков, съобщиха от пресцентъра на МВР. 
Меморандумът предвижда във всеки установен случай на човек, пострадал от домашно насилие, органите на МВР да го информират за възможността да ползва безплатна правна помощ и след изявено желание да му съдействат за свързване с адвокатския съвет в съответното населено място.
Адвокатските съвети ще публикуват списък на дежурните адвокати, специализирани в областта на домашното насилие, и ще определят от този списък адвокат, който да консултира жертвата. 
Органите на МВР, при необходимост и в рамките на законовите си правомощия, ще съдействат на определените адвокати за осигуряване на защита на пострадалите от домашно насилие.
Единственият път за справяне с този вид престъпления е чрез общи действия, коментира министър Демерджиев. Според него трябва да бъдат ангажирани повече институции, за да се постигне максимална ефективност. Ако привлечем и социалното министерство, и министерството на здравеопазването, мисля, че този тежък проблем ще бъде решен, смята министърът на вътрешните работи.
Крум Зарков от своя страна декларира готовността на структурите на Министерството на правосъдието да работят активно за преодоляването на социално значимия проблем с домашното насилие.
БТА припомня, че вчера, на форум в София, 35 неправителствени организации се обединиха в исканията си за сериозни законодателни промени в борбата с домашното насилие. Те представиха позиция, която изпращат до министри и кандидати за депутати. Подписалите документа настояват за незабавни действия. От началото на годината има осем смъртни случая в резултат на домашно насилие, а държавата не събира обобщени данни за проблема, казват експертите.