Служебните министри на здравеопазването и на вътрешните работи Асен Меджидиев и Иван Демерджиев посетиха в „Пирогов“ шестгодишното дете, което беше транспортирано в критично състояние със самолет „Спартан“ от Бургас на 21 февруари, съобщиха от здравното ведомство.
Детето продължава да е под лекарско наблюдение, то е в добро общо състояние с добри показатели и възстановени жизнени функции. Предстои му възстановителна рехабилитация с оглед дългия престой в реанимацията на „Пирогов“.
„Такива моменти осмислят живота ни. Радвам се, че развръзката в този случай е положителна, че с общи усилия на колегите лекари от двете болници и спешна помощ, и на институциите, успяхме да спасим един живот“, посочи министър Меджидиев.
„Това е поредното чудо, което осмисля не само един мандат на служебен министър, а целия живот на един човек. Нямам думи, за да изразя благодарността си към лекарите, които я спасиха“, заяви министър Демерджиев.
В „Пирогов“ двамата министри разговаряха с родителите на 6-годишното дете, които изразиха своята благодарност за оказаната помощ.
На 21 февруари дете на 6 години в критично състояние, с остра вирусна инфекция, преболедувало скарлатина и съпътстващи усложнения, беше транспортирано със самолет „Спартан“ от Бургас до София. Реанимационен екип на „Пирогов“ извърши консултация на детето в УМБАЛ – Бургас и след оценка на клиничното му състояние то беше транспортирано до София и приведено в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение на „Пирогов“. 
Дни по-рано самолет „Спартан“ транспортира болно дете на 11 години до Любляна, а в началото на януари родилка в тежко състояние бе транспортирана от Силистра до София отново с полет на военен самолет.