От 20 до 24 март в Исторически музей – Дряново (ИМ - Дряново) ще се състои обучителна програма на Фондация „Америка за България“ – Академия „Муза“. Лектори по време на форума ще са Пол Орсели, Джейли Лойър, Кристина Феруерда, Мартина Денева, каза за БТА Иван Христов, директор на Исторически музей - Дряново. 
Целта на програмата е подобряване на общуването между музеите и техните посетители. Темите, които ще се разискват в работната среща на близо 40 участници в Академията са свързани с функциите на музейната работа и създаването на експозиции с фокус към посетителя, допълниха от културната институция. 
„В рамките на семинара, с презентации, дискусии, изготвяне на оценки върху реално съществуващи обекти и създаване на нови концепции за тяхното развитие ще се обсъжда и разнообразието от преживявания, които могат да се получат при посещение в музей. Лекторите ще споделят опита си по оформянето на запомнящи се експозиции и възможностите за лично и значимо надграждане на познанията след посещението им“, каза Иван Христов. 
Обект на дискусия ще бъдат и външните фактори, които могат да провокират силно съпреживяване към показаните лични истории или събития и последвалите вдъхновения от срещата с добре обмислен и вече завършен експозиционен проект. По време на форума в ролеви симулативни игри участниците в обучителната програма ще развиват нови концептуални идеи за музейните пространства и въображаемо ще добавят интерактивни елементи в тях, за да ги доближат максимално до посетителя по нов и атрактивен начин, допълниха от ИМ - Дряново.