Представители на Службата за демократични институции и права на човека, които ще наблюдават изборите в България, посетиха Областна администрация- Габрово. Моника Джамбонини и Николас Хеюм, дългосрочни наблюдатели, са се срещнали с областния управител Кристина Сидорова, заместник-областния управител Андрей Николов и главния секретар Веселин Радков, съобщиха от администрацията.
„Обсъдихме организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори на 2 април. В хода на разговора областният управител разясни, че процесът в Габровска област протича спокойно и без сигнали за нарушения. Работим в синхрон с Районната избирателна комисия и Областната дирекция на МВР - Габрово, за да се предотвратят всякакви злоупотреби“, посочи за БТА заместник-областният управител Андрей Николов.
Службата за демократични институции и права на човека на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа откри мисия в България на 1 март 2023 г. по покана на властите в страната. Тя се състои от основен екип от 11 експерти, базирани в София, и 14 дългосрочни наблюдатели, разположени в други части на държавата. 
Наблюдателите ще следят изборния процес и медийното отразяване на кампанията. На 3 април експертите ще представят предварителни данни и заключения на пресконференция, а няколко месеца след изборите ще бъде публикуван и окончателният доклад.