Известният театрален критик и преводач Джон Фридман пристига в България, за да представи „Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира“, съобщават издателите от „Сиела“.
Изданието, което изследва гения на един от най-знаменитите, обсъждани и признати от света руски режисьори - Кама Гинкас, ще има премиера на 21 март, в присъствието на Явор Гърдев, написал предговора.
Гинкас, Фридман и Гърдев са били част от журито на международния форум за дипломни спектакли „Данаил Чирпански“ в Стара Загора. Мисията на фестивала е да създава среда, която провокира обмен на идеи, опит и театрални практики. Фестивалът е създаден в памет на младия актьор Данаил Чирпански и носи не само името му, но и неговата страст към театъра, която се предава на студентите от цял свят.
„От  невероятната съдба на самия Кама Гинкас - дете в семейство на литовски евреи, по чудо оцеляло от едно от гетата по време на Втората световна война - до изследването на патологията на актьора, на онази „жива плът“, която сбъдва творческото въображение, в този разговор няма да откриете строги програми с „първо“, „второ“, „трето“, нито шаблонни схеми“, посочват издателите.
Следвайки разгорещените диалози между двамата театрали, скоковете на фантазията им и лъкатушните отклонения от темите, читателят ще усети  между страниците неоспоримото присъствие на майстор творец, който напълно осъзнава своята роля в мизансцена на световното културно наследство, допълват от „Сиела“.
В изданието са поместени редица фотографии и около тридесет и пет часа интервюта, записани през 2000 г., в които критикът среща режисьора - посветил над 30 години от живота си „да прави нещата правилно“, без непременно това да означава последователност и липса на противоречия.  Безкомпромисна и откровена,  „Провокирайки театъра“ е шеметна хроника на живота на един изключителен човек, но и съвременен поглед към изкуството като цяло - изкуството, което оцелява въпреки пипалата на времето, в което се ражда, коментират издателите. 
„Вярата на тези хора в смисъла и мисията на театъра беше и си остана непоклатима. Те бяха и останаха най-лоялните му жреци. С двама от тях ще се срещнете в тази книга“, казва Явор Гърдев в предгвора.
/ДД